Lichtenstein, A Retrospective

IMG_2482
Pop-artkunstenaar Roy Lichtenstein is vooral gekend voor zijn felle primaire kleuren, omzoomd door dikke zwarte lijnen. Lichtenstein gebruikte ook vaak stippen of rasterdots, die je vooral in krantenfoto’s en stripboeken ziet. Daardoor leken zijn schilderijen soms als strips. Lichtenstein was echter meer dan dat. De retrospectieve in Tate Modern (Londen) toont aan de hand van 125 schilderijen, tekeningen en sculpturen welke veelzijdige kunstenaar hij was. Uiteraard zijn iconische werken als Drowning Girl (1963), Whaam! (1963) en Look Mickey (1961) te zien. Maar minstens even indrukwekkend zijn z’n Chinese landschappen, zoals Landscape with Philosopher. Hij parodieerde ook werken van beroemde schilders als Picasso, Matisse, Monet en Mondriaan. De kathedraal van Rouen van Claude Monet bijvoorbeeld schilderde hij in zijn eigen visuele taal. Een aanrader.

Lichtenstein, A Retrospective loopt nog tot 27 mei in Tate Modern, Londen

http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/lichtenstein

Tags: #expo #lichtenstein #popart #Londen


door