Rijke boekenoogst op Uitgelezen

wij en ikWat een prachtige ode aan het boek en de liefde weer, gisteren in de Gentse Vooruit. Met een bijzonder rijke oogst aan schitterende nieuwe romans. Wij en ik van Saskia De Coster is volgens Anna Luyten haar ‘geniaalste boek’: “Het geeft een fantastische beschrijving over Vlaamse verkavelingen, zowel in de letterlijke als figuurlijke zin van het woord.” Of zoals Helmut Lotti het zei: “Nog nooit heeft een boek me zo gepakt.” Ook Het eeuwige volk kent geen angst, het debuut van de jonge Israëlische Shani Boianjiu, oogstte veel lof. Het gaat over de perversiteit van oorlog voeren, en van soldaat zijn. Anna: “Een van de beste boeken die ik de laatste 10 jaar heb gelezen, nog beter dan de laatste van Giordano.” En ook Nultijd – een duikersterm –  van Juli Zeh schijnt zeer lezenswaardig. Jos Geysels moest niet meer overtuigd worden, hij blijkt al langer een boon te hebben voor deze schrijfster. Maar ook Anna Luyten, Helmut Lotti en Yasmine Kherbache vonden dit top.

Traditiegetrouw signaleerde het warme panel ook zijn favoriete titels. Anna raadde Iemands Lief van Bart Moeyaert aan, Helmut De allerlaatste Caracara ter wereld van Peter Verhelst, Jos De omwegen van Jeroen Theunissen  en Yasmine De Toverberg van Thomas Mann. Die roman had ze trouwens mee toen ze als kabinetschef van de premier meereisde naar het World Economic Forum in Davos. Maar ze heeft hem uiteindelijk niet opengedaan daar, tussen al die beleidsmakers en industriëlen, uit respect voor dit veel te mooie boek.


door