De plank op

 

Plancha Forge Adour Iberica Inox300voor419Euro (2)

Hoe ontstaat een businessidee soms? Manu Merin, een Franse smid, maakte begin jaren 80 voor het feest van zijn rugbyclub een ijzeren plaat, met daaronder gasbranders. Dat werkte zo goed, dat zijn vrienden er ook een wilden, een kleinere dan.  Twintig jaar en vele verbeteringen later verkocht de man zijn kookplanken over heel Frankrijk. Tijd voor een volgende episode: in 2011 opent hij een grote fabriek niet ver van Sevilla. In het land waar de Europese bakermat ligt van dit soort kooktoestellen. Al haalden de Spanjaarden zelf de mosterd in Mexico, maar soit.

Het voordeel van ‘La Plancha’? De hoge baktemperatuur van 300 à 350 graden. Daardoor schroeit alles zeer snel dicht en gaan geen voedzame stoffen verloren. En op 10 minuten is het gerecht klaar. Ook opstarten – het ding werkt op gas of elektriciteit – duurt hooguit een minuut of tien. Voortaan ook te krijg in België, voor 419 (klein) of 829 euro (groot). Tafel in groen of taupe: 280 euro.

Website ook in het Nederlands, al sleutelt de brave man daar best nog wat aan: plancha.forgeadour.com

 

 

 


door