30 jaar 3D-printing in Bozar

De laatste jaren breekt 3D-printing echt door. Designers winnen er awards mee, en de eenvoudige printers komen binnen ieders bereik, ook HP brengt volgend jaar een model voor thuis op de markt. Maar deze business is veel ouder dan dat, en gaat terug tot midden de jaren tachtig, nu dertig jaar geleden.

De expo Making a difference / A difference in making die net opende in Bozar, duikt in die geschiedenis en toont u een overzicht van markante 3D-objecten. Niet gedrukt met huis- en tuinprinters, maar met industriële toestellen die gemakkelijk honderd keer duurder zijn. U  krijgt opvallende objecten te zien uit de wereld van design, kunst, wetenschap en techniek.

Aanleiding is het 25-jarige bestaan van een Belgische pionier, Materialize. Uitgegroeid tot een van de grootse bedrijven ter wereld in die sector, er werken zowat 1250 mensen. Gedurende al die jaren realiseerden ze tal van vernieuwende voorwerpen, voor allerlei opdrachtgevers. Maar ze zijn vooral gespecialiseerd in medische toepassingen, zoals implantaten en protheses, helemaal op maat van de patiënt. Die dankzij 3D-printing veel beter kan geholpen worden dan ooit mogelijk was.

De 3D-printhype is wel wat gaan liggen. Want neen, we gaan niet alles zelf printen thuis, voor standaardvoorwerpen is en blijft de klassieke industriële productie veel goedkoper en efficiënter. 3D-printen zal vooral scoren waar het écht veel beter is dan andere productietechnieken. Bijvoorbeeld doordat eenzelfde voorwerp met veel minder materiaal kan gemaakt worden (zoals het fietskader hieronder) of doordat het alleen dankzij de 3D-printer kan geproduceerd worden (zie de tafel hieronder). Of voor de productie van objecten in heel kleine oplagen of perfect op maat (zoals voor medische toepassingen).

De tentoonstelling is opgebouwd rond twee grote thema’s. In het eerste, ‘A diference in making‘, toont curator-architecte-researcher Marta Malé-Alemany ontwerpen die zijn ontstaan als designexperimenten, tijdens een zoektocht naar wat met deze techniek mogelijk is, zowel qua vorm als qua materialen. Het tweede deel ‘Making a difference‘ zoomt in op welke impact 3D-printing kan hebben op respectievelijk het milieu (besparingen op grondstof en energie), het individu (gepersonaliseerde voorwerpen op maat) en de samenleving (bijv. oude ambachten nieuw leven inblazen). Erg boeiend en verrijkend allemaal.

Deze tentoonstelling over 3D-printing loopt nog tot 7 juni 2015 in BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. Toegang gratis.

Making a difference ZNOR (c) Stéphane Briolant Paris

FRACTAL van WertelOberfell & Matthias Bär is een tafel die alleen door 3D-printing kan worden geproduceerd. De poten lijken op takken van bomen die zich letterlijk ‘vertakken’ richting tafelblad. Door de vele openingen tussen alle delen is dit voorwerp haast niet te maken met de klassieke giettechniek.

foto (c) Stéphane Briolant Paris


Making a difference ZNOR (c) Peter Donders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De TI-JOIN is een hybride stoel die het beste van twee werelden combineert: de buizen zijn van carbon en worden samengehouden door verbindingen in 3D-geprint metaal.

foto (c) Peter Donders


Making a difference ZNOR (c) Michel Zoeter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iris Van Herpen ontwierp in samenwerking met Daniel Widrig deze ESCAPISM, een 3D-geprinte jurk die perfect de vrouwelijke vormen volgt. Van Herpen kreeg wereldwijd erkenning voor de introductie van 3D-ontwerpen in de haute couture.

foto (c) Michel Zoeter


Making a difference ZNOR (c) James Novak

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit FIX3D fietskader van James Novak is toont goed hoe deze nieuwe technologie kan besparen op grondstoffen en energie. Het wordt op maat van de fietser geprint in één stuk, en is dankzij het specifieke ontwerp zelfs sterker dan een klassiek frame.

foto (c) James Novak


Making a difference ZNOR (c) Earl Stewart

 

 

 

 

 

 

 

Deze 098XYZ-schoen van Earl Stewart combineert een gepersonaliseerde 3D-print van zool en hiel met ambachtelijke materialen en productie in leder. Zo gaat 3D-maatwerk hand in hand met klassiek draagcomfort.

foto (c) Earl Stewart


Making a difference ZNOR (c) Materialize

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze VOLUME-lamp wordt plat geprint en kan later ‘ontvouwd’ worden tot de definitieve vorm. Wat zorgt voor een efficiënte productie en lage materiaal- en transportkost.

foto (c) Materialize


Making a difference ZNOR (c) Phonak

 

 

 

 

 

 

 

De hoorapparaten van PHONAK zijn een van de beste voorbeelden van de impact van 3D-printing op het leven van vele mensen. Momenteel wordt al meer dan 90% van alle toestellen op maat gemaakt, tegen een competitieve prijs.

foto (c) Phonak


 

 


door