BOEKEN FOTO

22/05/2018 at 18:16

Borstkankerbijbel: nieuw toegankelijk standaardwerk

Er zijn al veel boeken over borstkanker geschreven. Over  de medische kwesties. Of de psychologische impact. Of over de ervaringen van één enkele patiënt. Maar een alomvattend werk dat zo goed als alle aspecten belicht van deze kwaal die 1 op 9 vrouwen treft, was er nog niet. Begrijpelijk ook, want het is een titanenwerk, er is zoveel te vertellen. En wat je schrijft moet ook steek houden, want je tekst kan mensen hoop geven, of ontnemen. En kijk: dat boek is er toch gekomen. Dat is vooral het werk van wetenschapsjournaliste Barbara Debusschere, maar ook Lieve Blancquaert verzamelde mee verhalen, terwijl ze portretten maakte van 30 getroffen vrouwen en mannen. De makers spraken vooral met heel veel betrokkenen en hulpverleners. Onder het waakzame oog van oncoloog Hans Wildiers, zodat wat er staat ook klopt. Het resultaat is een goedgeschreven boek over veel meer dan alleen maar de kanker zelf.

Als je het boek de eerste keer ziet, doet het wat aan ‘Ons Kookboek’ denken, van jaren geleden. Een sobere cover zonder foto, een uitgebreide inhoudstafel én veel praktische informatie binnenin. Maar ook bijna geen beelden. Dat komt onverwacht, want staat er niet ‘Barbara Debusschere met foto’s van Lieve Blancquaert’?  Ja, maar het is – en dat is prima – toch vooral die informatieve bijbel, first things first. Daarin worden echt alle aspecten van deze ziekte overlopen, met concrete tips, achtergrondinfo en ook heel veel details die o zo belangrijk zijn als je de ziekte zelf meemaakt. Over de medicijnen bijvoorbeeld en over de gevolgen ervan op fysiek én psychologisch vlak. Maar zeker ook over allerlei andere zaken en neveneffecten waarover niet altijd gesproken wordt wegens taboe, andere prioriteiten of gewoonweg geen tijd. Zoals een plotse vroege menopauze met alle ongemakken vandien. Of de vaak moeilijke periode nadat je medische behandeling is afgelopen.

De Borstkankerbijbel is een zeer verhelderend boek. In de eerste plaats voor wie de ziekte treft, maar ook voor wie er wat minder direct bij betrokken is. Want het leert hoe complex het allemaal is, hoe elke vrouw – of man, want dat kan ook – die borstkanker krijgt anders is, anders reageert, het anders beleeft. Het is een boek dat de vele facetten in een bijzonder duidelijke taal mooi in kaart brengt. En al is de diagnose meestal onwaarschijnlijk hard, toch geeft die goed gestructureerde informatie een houvast. Ze brengt ze misschien ook wat rust, die je al googelend  niet vindt.

En de foto’s dan? Wees gerust: ze zijn er. Al zitten ze allemaal samen, achteraan. 28 portretten van vrouwen en 2 van mannen. Het lijkt een boekje in het boek, op ander papier ook, allicht om de beelden beter te laten uitkomen. En misschien was het niet zo makkelijk de fraaie portretten te verwerken in het eerste deel dat focust op informatie, netjes gerangschikt per onderwerp. Maar goed, de beelden en het verhaal van die moedige vrouwen die model wilden staan op het einde heeft ook wel wat. Alsof ze willen zeggen: de wetenschap kan heel wat en er is zoveel te lezen en te leren over borstkanker, maar elk verhaal is toch anders. En dat zijn ze ook, de getuigenissen daar achteraan. Er is een jonge vrouw van amper 22 die haar borsten preventief liet amputeren en nu blij door het leven gaat. Er zijn mooi gelukte reconstructies. En er zijn vrouwen bij wie het moeilijker ging, waarbij de ‘nieuwe’ borsten werden afgestoten bijvoorbeeld, of waarbij een wonde maar niet wilde helen.

Telkens voel je veel warmte van fotografe Lieve Blancquaert voor haar modellen, er zit een grote menselijkheid in de beelden en in de portretten die ze erbij schreef. En al is de ziekte zwaar, veroorzaakt ze stevige letsels en stopt ze niet op het moment dat je officieel ‘genezen’ wordt verklaard, toch zijn het zeer mooie – en moedige – beelden die het proces veel tastbaarder maken. Chic dat deze mensen die het al zo moeilijk hadden voor de camera wilden poseren om er anderen mee te helpen. En fijn te horen dat het hen ook deugd heeft gedaan, dat de shoots vaak positieve momenten waren in een helse periode.

Kortom: deze Borstkankerbijbel is een must have omwille van de massa informatie uit deel één en zeker ook voor de menselijke portretten in deel twee. Als u het ons vraagt wordt dit een standaardwerk dat veel steun gaat bieden op allerlei vlak, jarenlang. Voor wie de ziekte treft, en voor iedereen die erbij betrokken geraakt.

Borstkankerbijbel, 384 pagina’s, bij uitgeverij Kannibaal, voor 29,50 euro, niet veel voor zo’n nuttig en helend boek.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]