BOEKEN FOOD

16/10/2017 at 20:42

Het Grote Appelboek: recht in de roos

Er zijn boeken waarvan je al bij het doorbladeren denkt: wow, recht in de roos. Het onlangs verschenen Magritte ontsluierd van Eric Rinckhout was er zo een. En Het Grote Appelboek van Els Debremaeker nu ook weer. Wat ze gemeen hebben: ze zijn heerlijk helder, de auteurs hadden geen trukendoos nodig om hun verhaal te brengen. De grote eenvoud maakt ze zo sterk en overtuigend. Om de vergelijking toch maar de maken: Het Grote Appelboek heeft veel weg van de Dagelijkse Kost-kookboeken van Jeroen Meus. Haast alles ziet er lekker én zeer haalbaar uit, en het wordt gebracht met een soberheid die siert.

Het Grote Appelboek is vooral een kookboek, maar ook de aanloop naar de 100 recepten smaakt. Els Debremaeker vertelt over haar grootouders die enkele appelbomen in hun tuin hadden staan, en herinnert zich vooral de oma die na de oogst aan de slag ging met dampende ketels en potten. Het had iets magisch en dat trok de kleine Els toen al aan, wie weet is haar passie daar geboren. De intro heeft het ook over hoe gezond appels wel zijn, zonder er te euforisch over te doen. Al is de spreuk ‘an apple a day, keeps the doctor away‘ zo gek nog niet, als je leest waar deze vruchten allemaal goed voor zijn. Maar wélke appel dan? Want er zijn zoveel rassen, zoveel soorten. In dit boek leer je voor welk gerecht je bijvoorbeeld best een Elstar koopt, en wanneer je beter kiest voor een Belgica of een klassieke Jonagold. Ook interessant is het stukje over de geschiedenis, die 100 miljoen (!) jaar teruggaat. Appels – die sinds de achtste eeuw ook gekweekt worden – zijn duidelijk van alle tijden en de gebruiksmogelijkheden in de keuken zijn enorm. Vreemd dat er niet meer boeken bestaan over dit aloude lokale superfood.

Een sappige prelude dus, maar zodra je door de gerechten bladert, loopt het water je pas helemaal  in de mond. Misschien omwille van klassiekers die deel uitmaken van ons culinaire erfgoed. Zoals appelbeignets of tarte tatin of om ook een hoofdgerecht te noemen:  hete bliksem. Maar veel meer nog omdat er zoveel lekkere onbekende of nieuwe gerechten de revue passeren en dat je ook daarvan meteen denkt: ja, wil ik ook eens maken! Daarbij is het leuk dat er ook ruim aandacht is voor aperitieven (ook alcoholvrije zoals limonade met appel-gembersiroop),  naast ontbijten en lichte lunches zoals lenterolletjes met avocado en appel, salades en soepen zoals rodebietensoep met appel en dille, hoofdgerechten als curry met kip, mango en appel. En last but not least ook een hele reeks nagerechten, waarvan we de appelroosjes en de taart met appelroosjes de mooiste vinden.

Kortom: Het Grote Appelboek is nog maar pas uitgebracht en heeft dankzij de stevige inhoud en no nonsense-aanpak alles om een klassieker te worden. Of anders gezegd: eentje om te hebben, te houden en nog lang uit te koken.

Het Grote Appelboek van Els Debremaeker kwam uit bij MBooks/WPG, is 208 pagina’s dik en ligt in je keuken voor net geen 25 euro.

[wzslider interval=”2600″ transition=”‘slide'”]