FOOD

14/10/2017 at 20:38

Standard: pizza met groenten vanop het dak

Bij ZNOR houden we van authentieke plekken, met karakter en liefst nog vernieuwend ook. Naar precies dát soort adressen gaat hoofdredactrice Eline VandeGehuchte van Newplacestobe op zoek. De allernieuwste hotspots die uitblinken qua interieur, concept of service deelt ze graag met jou, ZNOR-lezer. Vandaag: Standard, in Antwerpen.

In de gerenoveerde pakhuizen van voormalige industriële site PAKT werkt creatief en duurzaam Antwerpen samen. Je vindt er bedrijven, start-ups, ateliers, co-working places,… En sinds kort ook Standard, een pizzazaak met niet zo’n – euh – standaard pizza’s.

Standard kiest resoluut voor zuurdesempizza’s. Die zouden een pak gezonder zijn dan ‘gewone’ pizza’s. Zuurdesem ontstaat door natuurlijke gisting, is licht verteerbaar en suikervrij. Om de kneepjes van het vak te leren voor de ontwikkeling van het perfecte zuurdesemdeeg, reisden de chefs meermaals naar Italië. Het resultaat proef je nu in Standard. Naast pizza’s staan er ook kraakverse salades op de kaart, zoals een heerlijke burrata met tomaten vanop het dak. Want ja, de ingrediënten voor salades en pizzagarnituur komen van above your head: biologische groenten en kruiden geoogst op ’t Dak van PAKT, een stadslandbouwproject op de daken van oude, industriële gebouwen. Ook minder voor de hand liggende groenten zoals warmoes, koolrabi of boerenkool vinden er hun plek.

Het interieur is wél nogal ‘standard’: de look and feel van het voormalige industriële pakhuis bleven grotendeels bewaard, met ruwe materialen als beton en fabriekstegels. En werd passend aangevuld met massieve eiken tafels en banken. Bij goed weer kan je terecht op het terras, en groepen vinden een ruime plek op de bovenverdieping. Blikvanger van de open keuken is de grote steenoven. Om 17 uur kan je elke dag terecht bij Standard voor een apero en free (!) fingerfood. Heel leuk voor wie werkt in de omliggende bedrijven. Want hoe spoel je je werkdag beter door  dan met een lekker én gezond aperitiefke?

Standard, Lamonièrestraat 161, 2018 Antwerpen. Open van maandag tot vrijdag van 12 tot 14 uur en van 17 tot 21.30 uur, zaterdag en zondag van 17 tot 22 uur.

Bep. foto’s © Senne Van der Ven. Meer hotspots op Newplacestobe of in het nieuwste Newplacestobe-boek.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]