FOOD

14/07/2017 at 23:07

Gentse Feesten: 10 heerlijke plekken tegen honger en dorst

Bij ZNOR houden we van authentieke plekken, met karakter en liefst nog vernieuwend ook. Naar precies dát soort hippe adressen gaat hoofdredactrice Eline VandeGehuchte van Newplacestobe op zoek. De allernieuwste hotspots die uitblinken qua interieur, concept of service deelt ze graag met jou, ZNOR-lezer. Vandaag geeft ze haar lijstje met favoriete Gentse Feesten-placestobe.

Eenmaal per jaar lijkt de stad Gent op een reusachtig volksfeest, en dat tien dagen lang. Door weer en wind doorkruisen duizenden mensen de straten op zoek naar muzikaal, cultureel of culinair vertier. Juist, we hebben het over de legendarische Gentse Feesten. Een oplijsting van plekken om dorst te lessen en honger te stillen, is nét wat je nodig hebt. Graag gedaan!

KARREAUX X STAMCAFE

De Gentse Feesten combineren met een museumbezoek aan het STAM, het Gentste stadsmuseum? Of gewoon in alle rust dineren voor je de drukte intrekt? Dan vormt het STAMcafé de ideale locatie. Speciaal voor de gelegenheid slaan ze de handen tien dagen in elkaar met restaurant Karreaux. Het resultaat is een gevarieerde kaart vol kleine gerechtjes tussen € 5 en € 16: van broodstengels met tapenades en een Iberico-bordje tot zeebaars en burrata met avocado. Bij goed weer, is het ruime terras open. Reserveren kan!

Tien dagen lang van 11 u. tot 23 u. Godshuizenlaan 2.

PARKING PETANQUE

Gelegen tussen de oude Beestenmarkt en het groen van het Baudelopark ontdek je Parking Petanque, een gezellig zomerterras middenin de feestzone (twee minuten wandelen van Sint-Jacobs). Wijnbar Edelrot zorgt voor natuurlijke wijnen en artisanale bieren, ZETTU brengt streetfood en dessertjes. De parking van een voormalige rechtbank is de bijzondere locatie van dienst en voelt tien dagen lang aan als een stukje Zuid-Frankrijk, inclusief petanque banen. La vie en rose!

Tien dagen lang, van 11 u. tot 23 u. Oude Schaapmarkt 22.

MOKJA X WIN

Zin in een culinaire ontdekking? Mokja brengt de authentieke Koreaanse keuken; gekenmerkt door de verste ingrediënten, het fermenteren van groenten en vooral het sharen van verschillende gerechtjes. Op het menu staan onder meer authentieke dumplings, porkbelly wraps, soy sauce tofu, … Street food recht uit Korea dus, maar dan in een Gents decor. Locatie van dienst is namelijk Win, op een boogscheut van het middeleeuwse Gravensteen. Hét moment om de specialiteiten van de wijnbar te ontdekken: natuurlijke wijnen én gin-tonic.

Tien dagen lang, vanaf 17 u. Burgstraat 8.

FOODSTORMS LAYERS

Tijdens de Gentse feesten kan je terecht bij Foodstorms Layers voor een uitgebreid take-away buffet, ideaal om te gaan picknicken in het naburige groen van het Baudelopark of de waterkant van jachthaven Portus Ganda. Groenten spelen trouwens de hoofdrol in het buffet, perfect om het eens wat gezonder aan te doen tijdens deze vaak vettige tiendaagse. Extra handig: Foodstorms dacht aan alles en zorgt ook voor een placemat, servetten én bestek.

Tien dagen lang, van 12 u. tot 22 u. Sint-Jacobsnieuwstraat 103.

CAFE VENTURA

Café Ventura is voor de Gentenaars al langer een vaste waarde. Je komt er niet alleen voor de verse soep en dito broodjes, maar ook voor huisgemaakte taart en de charmante glimlach van de bazin. After work vloeien de aperitieven rijkelijk en nog later op de avond ontstaan spontaan feestjes die de dag nadien al eens legendarisch genoemd worden. Onder het motto Cafe Ventura makes Gent great again vliegen de deuren tijdens de Gentse Feesten open om 16 u. om pas in de vroege uurtjes te sluiten. Een stevige line-up en home made white sangria vormen een meer dan waardig alternatief voor de vlakbij gelegen Vlasmarkt en diens Irish Coffee. It’s gonna be huge!

Tien dagen lang, van 16 u. tot … Vrijdagmarkt 35. Vanaf 17 uur opent bij de buren van Poëziecentrum het Poëzieterras, dat ook door Ventura wordt bediend. Een leuk adres voor wie met wat extra mooie woorden wil verpozen.

KAPOWSE FEESTEN

Het jonge collectief Kapow staat voor creativiteit op alle mogelijke manieren en bracht al meer dan eens kunst, muziek én maatschappelijke issues op een unieke manier samen. Tijdens de Feesten kan je kennis maken met het karaktervolle gezelschap op hun eigen Kapowse Feesten. Ga er genieten van enkele (internationale) muzikale kleppers, ontkater in de strandstoelen, warm op bij een late night kampvuursessie of laat je geliefde alle hoeken van de pingpongtafel zien. Een gezonde hap en frisse drankjes zijn rijkelijk aanwezig. De Kapowse Feesten vormen een plek waar je even ontsnapt uit de drukte, op amper tien minuten wandelen van het centrum!

Tien dagen lang, van 16 u. tot … Huidevetterken 24.

HAIPHONG HAPPINESS

Een liefde voor verre reizen, een passie voor street food with a twist en Vietnamese roots: meer hadden Wendy en Valerie niet nodig om een pop-up uit de grond te stampen. Verwacht je aan Vietnamese gerechtjes; vers, lekker én om vrolijk van te worden. Haiphong Happiness vind je terug in The Box, vlakbij het station en Sint-Jacobs.

Tien dagen lang van ’s middags tot ’s avonds. Dampoortstraat 47.

GOESTE

Een pop-up waar dips van verloren groentjes én kaas samen in de kijker staan: het is eens iets anders. Wonky en Edgar Kaasbar bundelen hun specialiteiten tijdens de Gentse Feesten. Nog meer op het menu: wraps, fijne charcuterie, gevulde kroketjes, … En dat alles in een idyllische tuin middenin de stad, de perfecte locatie om even uit te blazen of je feestavond te starten. Verder biedt Goeste een uitgebreid programma aan vertier voor jong en oud: afterworks, kubb-toernooien, live bands, …

Tien dagen lang, van 16 u. tot 1 u. Steendam 62.

POM

Bij Pom (de buren van Goeste) ga je verschillende smaken cider proeven, gewoon gezellig binnen of bij goed weer op het terras. Intussen kan je de maag vullen met bijpassend lekkers – een gezond of net iets vettiger hapje, ideaal om de kater te verwerken.

Tien dagen lang van 15 u. tot 1 u. Steendam 64.

SHISO

Bentobar Nunchi lanceert tijdens de Gentse Feesten de Shiso Summerbar in de binnentuin van het Gentse Design Museum, pal in het centrum. De serre werd omgetoverd tot een oase van rust, ideaal om het feestgedruis even te ontsnappen. Op het menu staan een selectie aan signature Nunchi hapjes en dranken. Daarnaast brengt ook Porco Bello z’n gekende porchetta (Italiaans varkensvlees). Warme dag? Geen zorgen, in de serre wordt het nooit té heet dankzij een subtiel vernevelingssysteem.

Tien dagen lang van 14 u. tot 22 u. Jan Breydelstraat 5.

Gentse Feesten, in het centrum van de stad, van donderdag 14 juli tot en met zondag 23 juli.

Meer hotspots op Newplacestobe of in het nieuwe Newplacestobe-boek.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]