BOEKEN FOOD

10/05/2017 at 20:02

Proef op de som: het bakboek van Madam Bakster

Snoepen zonder schuldgevoel? Volgens Madam Bakster, het alter ego van de West-Vlaamse Laura Verhulst,  kan het. Nadat ze eerder al hoge ogen oogstte als student-ondernemer van het jaar en begin dit jaar een koffiehuis opende in Gent, kon Madam Bakster onlangs klinken op alweer een nieuwe mijlpaal: de lancering van haar eerste boek. “Een kookboek dat aantoont dat desserts perfect deel kunnen uitmaken van een gezonde en evenwichtige levensstijl”, zo zegt ze zelf. Wij namen de proef op de som. Niet één keer, maar twee keer. Want daar draait guiltfree genieten tenslotte om. Of niet?

Het boek van Madam Bakster barst van de – voornamelijk zoete – lekkernijen om meteen bij te watertanden. Stuk voor stuk zijn ze gemaakt zonder bloem, boter, suiker en eieren, maar mét smaak. Wij probeerden alvast onze favorieten uit: de lichte chocolademousse, omdat dat nu eenmaal een klassieker is, en de veganistische pannenkoekjes voor bij het ontbijt, omdat die bij onze foodie altijd mislukken.

Heerlijke chocomousse zonder werk

Haar mousse…

… en die van ons!

Nooit eerder was chocomousse maken zo makkelijk. Meer dan twee ingrediënten – pure chocolade en het vocht van een bokaaltje kikkererwten – en wat toppings hadden we niet nodig. Wacht even, kikkererwten? Jawel. Aquafaba of ‘bonensap’ blijkt een wonderlijk en veganistisch alternatief te zijn voor opgeklopt eiwit. Het recept van Madam Bakster is zo eenvoudig dat zelfs een amateur-keukenprins of -prinses de chocomousse tot een goed einde brengt. Bang dat er een zweempje kikkererwt in je dessert zal zitten? Niet nodig. Afgewerkt met vers fruit of rode vruchtjes smaakt deze chocomousse echt volledig zoals the real deal. En hij oogt nog mooi ook!

Eindelijk pancakes die naam waardig

Zo doet zij dat…

… en zo doen wij dat!

Geef onze foodie een recept voor veganistische pannenkoekjes, en ze verprutst het. Toch ging ze vol hoop en enthousiasme aan de slag met het recept van Madam Bakster. De eerste pannenkoek mislukte grandioos, maar alle begin is moeilijk, en zeker bij pannenkoeken bakken. Daarna ging het wél goed en werd de ene na de andere heerlijke pannenkoek op ons bord gezwierd. De bosbesjes die tijdens het bakken in de pannenkoekjes werden geduwd, zorgden voor een sappige, zoete toets. Afwerken doe je ze met vers fruit naar keuze. Of, zoals Madam Bakster in haar recept vermeldt, met een scheutje esdoornsiroop. Dat vonden wij echter niet nodig. Heb je nog wat beslag over? Dan maak je daar de volgende ochtend toch gewoon weer nieuwe pannenkoekjes mee.

Kortom: Madam Bakster, the guiltfree bakery is een bakboek om meteen in huis te halen en zelf mee aan de slag te gaan. Want wat is er nu leuker dan zonder schuldgevoel te genieten van een zoete verwennerij? Toch plaatst Madam Bakster een kanttekening bij het concept van gezond snoepen: ‘Het is niet mijn bedoeling om met dit boek een pleidooi te houden voor een specifieke levensstijl. Wel wil ik het belang aantonen van te weten wat je eet en het bewust omgaan met ingrediënten. Ik wil laten zien dat het heel eenvoudig is om heerlijke én bewustere desserts op tafel te zetten, vrij van allergenen, met pure ingrediënten en een minimum aan natuurlijke suiker. Maar desserts zullen altijd een extraatje blijven. Ze zijn dus zeker niet bedoeld om dagelijks te eten, maar ik geloof oprecht dat ze onontbeerlijk zijn omdat ze mensen samenbrengen.’

Tip van onze redactie

Bereid je goed voor vooraleer je aan het bakken slaat. Om guiltfree te kokkerellen heb je namelijk een aantal ingrediënten nodig die je niet in elke supermarkt terugvindt. Omdat Madam Bakster in haar recepten vaak teruggrijpt naar dezelfde producten – gebroken lijnzaad, esdoornsiroop, kokosroom, … – loont het de moeite om een voorraadje van de belangrijkste ingrediënten in te slaan. Zo ben je meteen zoet voor – wie weet? – misschien wel een heel dessertenbuffet.

Madam Bakster, the guiltfree bakery, Uitgeverij Kannibaal, 168 pagina’s, 24,50 euro.