FOOD

23/04/2017 at 11:23

Merkat: verfijnde tapasbar in centrum Leuven

Bij ZNOR houden we van authentieke plekken, met karakter en liefst nog vernieuwend ook. Naar precies dát soort hippe adressen gaat hoofdredactrice Eline VandeGehuchte van Newplacestobe op zoek. De allernieuwste hotspots die uitblinken qua interieur, concept of service deelt ze graag met jou, ZNOR-lezer. Vandaag: Merkat, Leuven.

Een tweede zaak beginnen is duidelijk niet langer het voorrecht van de meest volleerde chefs met minstens een decennium ervaring. Jong keukengeweld Niels Brants, in z’n midtwenties én bekend van gastronomisch restaurant EssenCiel, doet het namelijk ook. Met Merkat, een verfijnde tapasbar.

Merkat kan je tegelijkertijd wél en niét een zaak next door noemen: de tapaszaak ligt effectief vlak naast eerste telg EssenCiel, maar is niet de doorsnee tapasbar die we doorgaans op eigen bodem tegenkomen. Uiteraard kan je hier wel terecht om meerdere gerechtjes te bestellen, al dan niet om te delen, maar het aanbod is net iets verfijnder dan de gefrituurde inktvis, een gemengd bordje of patatas bravas. Een kleine greep uit het aanbod: toast met jonge makreel of kokkels in romige saus met exotische currytoets, een hartige salade van kikkererwten, kruidige scheermessen kort verhit op la plancha, de échte Padrón pepers, … En dat voor een zacht prijsje. Merkat is één en al verwennerij. Ook de mise en scène draagt daartoe bij.

De inrichting is van de gerenommeerde hand van interieurarchitect Lieven Musschoot. Op strakke witte banken of romantische zitjes aan de toog geniet je van je tapas met uitzicht op de open keuken en het koeltoogje dat rijkelijk gevuld is met vis en schelpdieren. De wirwar van tegeltjes doet onvermijdelijk denken aan een schilderachtig dorpje, San Sebastián is hier niet heel ver weg. Kortom: een fijne afwisseling van het Spaanse nonchalante en de strakke look die je ook in het interieur van EssenCiel terugvindt.

En of chef Niels dan in twee zaken tegelijk in de kookpotten roert? Toch niet, in Merkat staat zijn poulain Jens Nemeth aan het fornuis.

Open op woensdag van 19 tot 21 uur. Donderdag t.e.m. zondag van 12 tot 14 uur en van 19 tot 21 uur. De bar is doorlopend open. Muntstraat 25, 3000 Leuven.

Meer hotspots op Newplacestobe of in het nieuwe Newplacestobe-boek.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]