BOEKEN FOOD

30/03/2017 at 11:15

Dagný Rós tovert IJsland op je bord

Dat Scandinavië hot is, mag geen verrassing meer zijn. Ons interieur kleurt strak wit, onze kledij is puur en heeft een sobere belijning. Maar er is één aspect van de Scandinaviërs dat de Belgen nog niet kennen, moet Dagný Rós gedacht hebben: hun vindingrijke keuken! Dus schreef ze een boek waarin ze maar liefst 77 Scandinavische – en bij voorkeur IJslandse, want daar liggen haar roots – recepten bundelt. In primeur, en geserveerd op een bedje van hygge: ‘Easy Nordic’.

Toegegeven, dat het boek net in de bus landt op het moment dat we bij ons genieten van de eerste lentedagen, voelt misschien wat vreemd aan. Naar kerst, glühwein en zelfgebreide truien staat ons hoofd op dit moment niet meteen. Maar dat is dan ook het enige wat we op ‘Easy Nordic’ kunnen aanmerken. Bovendien: op gezelligheid staat natuurlijk geen seizoen.

En precies die gezelligheid – of hygge – staat centraal in het boek van de IJslandse chef. Scandinaviërs houden ervan om gezellig aan te schuiven aan een uitgebreide dis met talloze creatieve bordjes, heerlijke hapjes en geurige potjes. Op donkere winterdagen is er immers weinig anders te doen dan samenkomen en eten. En dat eten is er altijd te veel, want van afgemeten porties houden de Scandinaviërs niet.

In haar boek laat Dagný zien dat er behoorlijk wat viking in haar zit. Fier, sterk en een tikkeltje wild serveert ze je vanuit een passie voor IJsland haar favoriete recepten. En hoe kan het ook anders dan dat de hoofdrol weggelegd is voor vis en zeevruchten? Wij begonnen alvast te watertanden bij de recepten voor smørrebrød, cheezzzzzzy pulled bread met brie, de sexy oesters en de carpaccio van sint-jacobsvruchten met pompelmoes.

‘Easy Nordic’ is wat ons betreft een boek zoals het moet zijn. Eerlijk, puur en vernieuwend, maar toch gestoeld op traditie. Met recepten uit een natuurlijke keuken, die gul en gezellig is. Of, om het met de woorden van de auteur zelf te zeggen: een ode aan de kunst van het leven. Smakelig måltid!

Easy Nordic, Dagný Rós Asmundsdóttir, Uitgeverij Manteau, 24,99 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]