BOEKEN FOOD MILIEU

21/03/2017 at 15:48

Dagen zonder Vlees: inspiratie voor 40 dagen en méér

Twintig dagen. Precies zover was de actie Dagen zonder Vlees gisteren. Halfweg dus, en met nog twintig dagen te gaan kan je misschien wel wat inspiratie gebruiken voor het vleesvrije potje dat je je gezinsgenoten dagelijks voorschotelt. En die vind je in het gloednieuwe boek dat bij de actie hoort.

In ‘Dagen zonder Vlees, het nieuwe kookboek’ laten bijna dertig BV’s in hun kookpotten kijken. Van MNM-dj Julie Van den Steen over Yves Desmet en Guillaume Van der Stighelen tot Frank Deboosere en Dirk De Wachter: stuk voor stuk nemen ze niet alleen enthousiast deel aan de actie, ze gaan er ook prat op thuis regelmatig een vegetarisch gerecht te serveren. Meer zelfs: in ‘Dagen zonder Vlees’ verklappen ze je hun favoriete recepten.

En die brengen ons alvast meteen aan het watertanden. De linguine met aubergine, radicchio, olijven en pecorino; de enchilada’s uit de oven; de risotto met bospaddenstoelen en – jawel hoor – de kwarktaart met ahornsiroop en gebakken appeltjes – zien er één voor één uit om op te eten. Extra leuk is het dat de recepten ingedeeld worden volgens de seizoenen. Want wie eet met respect voor dier en planeet, houdt er doorgaans ook van om te koken volgens het ritme van de jaargetijden.

Met ‘Dagen zonder Vlees’ willen de bedenkers aantonen hoe simpel, gezond en lekker vegetarisch eten kan zijn. En wat ons betreft, slagen ze daar glansrijk in. Dankzij de handige tips, symbolen voor veganisten en mensen die glutenvrij moeten eten, wordt duurzaam tafelen met dit boek een plezier voor iedereen. Wedden dat je het langer dan veertig dagen volhoudt?

Dagen zonder Vlees, het nieuwe kookboek, Borgerhoff & Lamberigts, ISBN 9789089317261, 207 pagina’s, 24,95 euro.