FOOD

18/03/2017 at 14:43

Sofraya: ‘rijk gedekte tafel, waar iedereen welkom is’

Bij ZNOR houden we van authentieke plekken, met karakter en liefst nog vernieuwend ook. Naar precies dát soort hippe adressen gaat hoofdredactrice Eline VandeGehuchte van Newplacestobe op zoek. De allernieuwste hotspots die uitblinken qua interieur, concept of service deelt ze graag met jou, ZNOR-lezer. Vandaag: Sofraya, in Gent.

In het Gentse eethuis Sofraya ontdek je een keuken die je niet zo vaak proeft: hier komen ingrediënten uit de Arabische, Noord-Afrikaanse, Griekse én Turkse eetcultuur harmonieus samen. Het resultaat? Een smaakpalet om U tegen te zeggen.

Het is Leyla Kurhan, de bezielster van de zaak, die ervan overtuigd is dat verschillende culturen elkaar verrijken – in het dagelijkse leven, maar al zeker op je bord. Dat leerde ze van haar (groot)ouders én in het Culinary Institute in Istanbul. Ze roert zelf in de kookpotten om een diverse kaart neer te zetten. Van falafel met zoete aardappel en Midden-Oosterse aardappelsalade tot gegrilde makreel en gemarineerde kwartel: zowel vegetariërs, als vlees- en visliefhebbers vinden hier hun gading. De hele dag door staat de josper (een authentieke houtskooloven) aan, zodat de kruidige gerechten langzaamaan tot hun recht komen en zo nog verfijnder smaken.

Het interieur bleef eerder sober, maar hier en daar vallen toch wat details op met invloeden uit Leyla’s roots: Arabische én Vlaamse. Sofraya is Perzisch voor ‘een rijk gedekte tafel waar iedereen welkom is’. En daarmee is eigenlijk alles gezegd. Nestel je aan de gemeenschappelijke tafel of kies een intiemere plek en waan je even op de Zijderoute. Of geniet van de lekkere hapjes vooraan, op het kleine zonnige terras aan de straatkant, en waan je even in Istanbul.

Sofraya is open van dinsdag t.e.m. donderdag van 12 tot 14 en van 18.30 tot 22 uur, vrijdag tot 22.30 uur. Zaterdag enkel ’s avonds, op zondag dan weer van 9.30 tot 13.30. Ottogracht 10, 9000 Gent.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]