BOEKEN FOOD

13/02/2017 at 12:49

Amigo’s: driegangenmenu van misdaad, humor en drama

In alle eerlijkheid: ik ben niet zo wild van Amigo’s. De tv-serie dan, bedoel ik. Ik slaag er niet in om voorbij de vorige rollen van de topacteurs te kijken en me te laten meeslepen door het plot van de reeks. Chef Rik is nog steeds de priester uit Cordon, Johny Voners blijft voor altijd Xavier Waterslaeghers. Maar anders is het met Amigo’s, eerlijke keuken: het boek dat tegelijk met de reeks werd uitgebracht. Is er met de combinatie van fictie en haute cuisine een nieuwe trend gezet?

In ‘Amigo’s, eerlijke keuken’ brengt Tessa, dochter van de chef en sommelier in het restaurant van haar vader, verslag van de intieme gesprekken die ze met de vijf ex-gedetineerden voerde. Ze doet dat in een vlot en meeslepend taaltje, met kleine cadeautjes voor wie houdt van het betere woord. “Mijn pa was een conservenblikje waarvan het lipje was afgebroken” bijvoorbeeld, of nog: “In het restaurant van mijn vader kreeg prestige in het wijnglas de kleur van pretentie.” Een pluim dus voor tekstschrijvers Jean-Claude Van Rijckeghem en Pierre De Clercq, want Tessa schreef het boek natuurlijk niet zelf.

En na de verhalen volgen de recepten van chef Rik. Van een basic zeetong meunière, gelakte hoevekip of schnitzel – “Ik heb u in mijn gulheid een huis gegeven om hier een restaurant te beginnen. En wat krijg ik ervoor terug? Een fuckin’ schnitzel! Ge moest u schamen, verdomme!” – dixit Alain Kerkhoffs – tot een exotische tom kha kai met sint-jacobsvruchten, kreeft en knokkels, meesterlijke longhaas of de Iskender kebab van Halil: ‘Amigo’s, eerlijke keuken’ brengt het je allemaal. Mét heldere instructies en stijlvolle, zij het ietwat donkere fotografie. Of moet dat de kille sfeer van de voormalige verblijfplaats van de amigo’s weerspiegelen? Zelfs aan de vegetariërs is er gedacht, al bevat het boek slechts twee recepten zonder vlees of vis.

Of chef Rik de recepten echt zelf bedacht? Tuurlijk niet. Amigo’s is fictie. Achter het fornuis stond in werkelijkheid niemand minder dan Peter Van der Staey, eigenaar van kookatelier Het Kookpunt en net als Jeroen De Pauw en Kwinten De Paepe vennoot van MAF (Men about food). Anders gezegd: een selectie fijne recepten van een culinair talent, verstopt in een wit-blauw gestreept jasje. En ‘Amigo’s, eerlijke keuken’ mag dan geen echt leesboek, noch een echt receptenboek zijn, toch is het een fijne uitgave. Voor fans, voor hobbykoks, en voor iedereen die houdt van boeken met een verrassende aanpak. Want wie weet, misschien is met de combinatie van fictie en haute cuisine na de boeken van BV-koks en bloggers wel een nieuwe trend gezet op het vlak van culinaire uitgaven?

Amigo’s, eerlijke keuken van Tessa Fabri, uitgegeven bij Manteau op 160 mooi verzorgde pagina’s. Foto’s: Sofie Silbermann, Maarten De Bouw en Marleen Daniels. Teksten: Jean-Claude Van Rijckeghem en Pierre De Clercq. 22,5 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]