BOEKEN FOOD

26/10/2016 at 17:15

Lekkere selectie boeken: tips voor op de Boekenbeurs

Volgende week is het zover: van 31 oktober tot en met 11 november kan je in Antwerpen weer op de Boekenbeurs terecht. Uit het overaanbod nieuwe kookboeken maken we hieronder alvast een znorrige selectie. En bekijk gerust ook nog even de eerdere posts over drie andere nieuwe én lekkere uitgaven: Garage Culinair, Simple Food van Sergio Herman en Aroy Aroy.

1. Koken met kruiden (extracten) van Créosa Govaers

ZNOR Koken met kruidenDit is zeker het meest aparte kookboek dat we dit jaar in handen kregen. Créosa Govaers is aromatherapeute en deelt met ons hoe je essentiële oliën van verse en gedroogde kruiden kan verwerken in recepten.  Ze belooft een smaaksensatie die meteen ook heilzaam werkt voor je gezondheid.  Dat klinkt te mooi om waar te zijn.  Maar volgens Créosa, en daar moeten we haar natuurlijk gelijk in geven, worden de beste remedies nog steeds in de keuken gemaakt.  Wat dacht je bijvoorbeeld van deze spannende creaties: scones met look en rozemarijn, peterseliewijn, curcuma limoenboter of karwijzaadbrood?  Bijzondere namen voor eenvoudige recepten die ook nog een keer je immuunsysteem versterken.  Er staat een pak uitleg in het boek, die je aan je voorbij kan laten gaan wegens een beetje te zweverig.  Maar vanaf pagina 38 beginnen de recepten. (SV)

Koken met kruiden(extracten), 208 pagina’s, 27,50 euro.


 

2. Exki – Hét kookboek

ZNOR ExkiExki is een Belgische fastfoodketen die verse kant-en-klaarmaaltijden aanbiedt, die bovendien zoveel mogelijk bio zijn.  Ze hechten dus ook veel belang aan duurzaamheid en hebben aandacht voor een glutenvrij, vegetarisch of lactosevrij dieet.  Dit jaar bestaan ze 15 jaar en nu is er ook een boek.  Een boek dat doet wat het belooft: seizoensgroenten in een glansrol stoppen.  Je vindt er per seizoen een overzicht van de groenten die dan hot zijn, en wat je er allemaal kan mee maken.  Toegankelijke recepten, met ingrediënten die vast al in je koelkast liggen.  Goed en gezond eten door snel en simpel te koken.  Wat kan je daar nu tegen hebben? (SV)

Exki – Hét kookboek, 144 pagina’s, 19,99 euro.


 

3. #LNFAIRFOOD van Ellen Kegels

znor-lnfairfoodEllen Kegels is een nog jonge en heel erg bezige bij.  Ze heeft met LNKnits een eigen fairtrade knitwearlijn.  Breigoed dus, dat ze in Antwerpen ontwerpt en in Peru laat maken, in menswaardige omstandigheden, tegen een deftige verloning.  Hoe haar bedrijf tot stand is gekomen en hoe haar passie geleid heeft tot waar ze nu allemaal mee bezig is, kan je lezen in de uitgebreide inleiding.  Het werd Ellen op een bepaald moment toch te veel en ze is gaan inzien dat goed en gezond eten belangrijk is.  Met een voorliefde voor de Peruaanse keuken stelde ze uiteindelijk dit eerste kookboek samen.  Op het eerste gezicht niet meteen gerechten die je elke dag vlotjes op tafel zet.  Maar eens je weet hoe je de belangrijkste ingrediënten zoals quinoa en kiwicha bereidt, kan je wel lekker aan de slag.  En als je je afvraagt waar je in godsnaam die kiwicha en consoorten haalt: dat kan gewoon bij Ellen zelf.  Als rasechte onderneemster heeft ze ook ineens de #LNFairfoodbox gelanceerd waar al die zaken in zitten.  Je steunt er in één klap de boeren in Peru mee en je helpt ze aan een beter leven.  Het is allemaal zo verantwoord dat je er bijna de kriebels van krijgt.  Maar daar is dan misschien dat zachte knitwear wel weer goed voor? (SV)

#LNFAIRFOOD, 144 pagina’s, 24,99 euro.


 

4. Cocktail A Night van Andy De Brouwer en Michel Borsy

znor-cocktail-a-nightWist je dat het woord ‘cocktail’ afgeleid zou kunnen zijn van coctel?  Het is een woord dat gebruikt werd door de Maya’s en gefermenteerd vruchtensap betekent.  Meteen heel hedendaags is dat.  De tijd waarin we cocktails vooral associeerden met Tom Cruise en symbool vonden staan voor een gigantische kater de dag nadien, ligt gelukkig al een hele tijd achter ons.  Aan de hand van een aantal vuistregels en een overzicht van de broodnodige bartools kan je snel zelf aan de slag.  Bijzonder: dit boek werd samengesteld door een keukenchef en een sommelier/drankenfreak die samenwerken in het restaurant Les Éleveurs in Halle.  Andy heeft daarnaast ook nog een eigen wijnrubriek in DMuze, de weekendbijlage bij de krant De Morgen.  Bij iedere cocktail vind je een recept voor een bijpassende hap.  Naast de klassiekers met een twist, staan er ook lekkere mocktails – of alcoholloze cocktails – in, een selectie op basis van groenten, feestelijke punches, warme dranken, feestversies en een aantal recepten voor de durvers onder ons.  Helemaal achteraan vind je een drankenregister en een lijstje met uitblinkende cocktailbars. (SV)

Cocktail A Night, 144 pagina’s, 19,99 euro.


5. De mijne is de beste – Hét stoofvleesboek

de-mijne-is-de-beste-het-stoofvleesboekWanneer is een kookboek écht goed?  Als je bij het eerste doorbladeren meteen alles zou willen klaarmaken.  En nog beter: als je het eerstvolgende vrije moment dat ook doét.  Dat overkwam ons bij dit boek: voor vleeseters zijn haast alle 20 recepten en beelden uit ‘De mijne is de beste – Hét stoofvleesboek’ om de duimen van af te likken.  Dat het een populair gerecht is dat deel uitmaakt van onze eetcultuur, helpt daarbij wel.  De klassieke stoofpotten met rundsvlees en bier spelen dan ook de hoofdrol in deze nieuwe uitgave.  Maar er zitten ook verrassende, inspirerende varianten tussen, zoals stoverij met Rodenbach en worstjes, stoofpotje van lam, Indonesische ‘rendang’ met kokosmelk van Pure-C-kok Syrco Bakker, paardenstoofvlees van De Kuiper in Vilvoorde, stoverij met  koffie, of chocolade, of sambal.  En ja, ook een vegetarische versie, met rode biet en een donkere, goed gekruide saus met rode Merlot.  Oogt én smaakt naar verluidt als echt stoofvlees.  Als 21ste staat ook de ‘De mijne blijft geheim‘ van Theo Coertjens in het boek, een man die al sinds de jaren 60 stoofvlees in blik maakt en verkoopt.  Een leuke uitsmijter in een uitgave die naast recepten ook warme verhalen brengt, en dus ook gewoon lekker leest. (DS)

De mijne is de beste – Hét stoofvleesboek, 192 pagina’s, 24,99 euro.