BOEKEN FOOD

06/10/2016 at 11:52

Sergio Herman: ‘Hoe ouder, hoe eenvoudiger’

simple-food-00-cover-c-znorSergio Herman bracht net een nieuw boek uit: Simple Food. Waarin hij toont hoe hij zélf kookt voor vrienden, of gewoon voor zijn eigen familie thuis. De meer dan 60 gerechten zijn superlekker, maar tegelijk de eenvoud zelve. Bereid met ingrediënten uit de supermarkt, sommige zijn zelfs klaar te maken in een minuut of tien . Zoals ‘spiegeleitje speciaal’, met garnalen, ‘mosselen met vinaigrette’ of  ’tomatensalade met za’atar’. En alle schotels kan je op voorhand klaarstomen, zodat je als gastvrouw of -heer de hele maaltijd mee aan tafel zit. Want zoals Sergio terecht opmerkt: ‘De mensen komen in de eerste plaats voor jou’.

Naast de lekkere eenvoud, is dat de rode draad doorheen het nieuwe boek: laten we weer volop genieten van samen te komen, rond een goedgevulde tafel. Met daarop een reeks gerechten, waarvan iedereen neemt wat en zoveel hij wil. Sergio zelf doet het allang zo, ook wanneer hij kookt voor vrouw en kinderen. Alles komt in één keer op tafel. Dus geen onderscheid meer tussen soepen, voorgerechten en hoofdschotels. Zo kan de kok gaan zitten wanneer het maal begint en kan iedereen naar believen toetasten. Alleen het aperitief serveert hij wél nog apart, met enkele kleine hapjes erbij, omdat het meteen bij het binnenkomen zorgt voor een gezellige sfeer. Naar eigen zeggen is dat ‘de beste gewoonte die ik van de Belgen heb overgenomen‘, want in Nederland is dat blijkbaar niet zo in zwang.

Het slimme alles-tegelijk-op-tafel-idee indachtig: in Simple Food vind je ook niet de klassieke opdeling ‘soepen, voorgerechten, hoofdschotels, desserts’. De thema’s volgen eerder de inspiratiebronnen van Sergio Herman: schotels die indruk maakten tijdens zijn jeugd, gerechten uit de mediterrane keuken waar hij allang fan van is,  Arabische schotels met felle kleuren en rijke smaken, ‘simple chic’-recepten zoals makkelijk te bereiden oesters met champagnesaus en ook eenvoudiger comfort food zoals een snelle pasta met Zeeuwse – of andere – schelpen. Het enige wat wel nog wat refereert aan de  ‘klassieke opdeling’ zijn enkele  recepten voor de apero vooraan, en wat zoetigheden achteraan.

Hamvraag is natuurlijk: waarom wilde een sterrenchef nu een boek schrijven over eenvoudige gerechten? En waarom houdt hij zich tegenwoordig ook bezig met ‘Frites Ateliers’ – binnenkort ook in Antwerpen – waarvoor hij probeert de beste frieten, de beste sauzen én de beste snacks te bedenken?

Sergio Herman daarover: “Hoe ouder ik word, hoe meer ik de charme inzie van eenvoudige zaken, van recepten en smaken van vroeger ook. Ooit wilde ik bewijzen dat ik het beter wist of kon dan mijn vader, nu keer ik naar die roots terug, er staan ook enkele van zijn gerechten in het nieuwe boek. Ik sta nu open voor simpele dingen, dat zou ik vroeger nooit hebben toegelaten. Ik hoef ook niks meer te bewijzen, dat deed ik al. Ik betrap mezelf erop dat ik steeds minder hou van al die poeha. Het is tijd voor een nieuw tijdperk zeg maar. Ik breng nog met plezier tijd door in The Jane en in Pure-C, maar zou het niet meer elke dag en elk uur willen doen, dat sterrenkoken. Sinds een jaar of drie breng ik ook meer tijd door met mijn gezin. Dat apprecieer ik nu veel meer, vroeger was ik nooit thuis, was altijd bezig. Als ik voor hen kook, is dat iets heel anders dan wat ik doe in een restaurant. Dat is ontspannend, zonder stress. Ook wanneer er vrienden komen eten, het is relaxed allemaal. Dat gevoel heb ik in dit boek willen stoppen: samen eten is vooral genieten, in groep iets beleven, aan tafel. Zelf geniet ik ook almaar meer daarvan, van de essentie. Ja, dat is ouder worden zeker?

Simple Food van Sergio Herman, met meer dan 60 haalbare recepten, uitgegeven bij Minestrone op 240 mooi verzorgde pagina’s, foto’s Tony Le Duc, tekst Mara Grimm, 29,50 euro.

Foto’s (c) Tony Le Duc, Diego Franssens (cover) en Kris Vlegels (zwart-wit)

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]