BOEKEN FOOD

01/10/2016 at 08:08

Wat kook jij op Wereld Veggie Dag?

znor-ve-vl-coverVandaag, 1 oktober, is het Wereld Veggie Dag. Een dag waarop wereldwijd zoveel mogelijk mensen geen vlees of vis eten. En waarop sommigen van hun gerecht zelfs een foto posten met de hashtag #wereldveggiedag.

Velen onder ons willen vaker vlees en vis van tafel bannen, maar hebben weinig tot geen inspiratie om vegetarisch te koken. Gelukkig zijn er almaar meer kookboeken voor. Of blogs. Maar hoe zie je door de bomen nog het bos, nu iedere zichzelf respecterende mens bijna een eigen boek over gezond eten uitbrengt? Waar begin je?

Ter gelegenheid van deze Wereld Veggie Dag stellen we je hier een paar bijzondere hulplijnen voor.

Vooreerst het boek Veggie-Vlees, 1 gerecht, 2 variaties van Jorun Verheyden met prachtige foto’s van Karl Bruninx. Als je het in eerste instantie moeilijk vindt om vlees te minderen, is dit boek echt iets voor jou. Uitgangspunt is dat het niet ‘alles of niets’ hoeft te zijn. Je krijgt telkens eerst het recept mét vlees en ernaast hetzelfde gerecht zonder. Minimale moeite, maximaal resultaat. Zo is er uiteindelijk voor elk wat wils. En hoef je niet eerst wekenlang die cursus ‘vegetarisch koken voor beginners’ te volgen, waarna je enkele dagen later gedemotiveerd toch weer je vertrouwde vlees- of viskostje staat klaar te maken.

Of wat dacht je van recepten die door de uiterst kritische smaakpapillen van kinderen werden goedgekeurd? Ann Welvaert publiceert op haar blog ‘De Luie Vegetariër’ eenvoudige, kindvriendelijke én seizoensgebonden veggie-recepten. Ook hier valt in de verste verte geen belerende vinger te bespeuren, wat we toejuichen. Vlot geschreven met foto’s erbij. Slechts één muisklik van je verwijderd én geen gezaag meer bij je bloedjes over je veel te flauw uitgevallen linzenprut.

Als je wél tijd en goesting hebt, dan wil je misschien het toprecept van Pieter-Jan Lint uitproberen: groenten in pickles-roomsaus met een gratin van kikkererwten:

Je ziet het: of je nu lui bent, geen tijd hebt, geen inspiratie, of simpelweg geen moed meer omdat je huisgenoten er steeds hun neus voor optrekken… Vanaf nu borstel je met oeverloos gemak die excuses of argumenten de keuken uit en tover je heerlijke veggie-stuff op tafel, ‘like a pro’.

Veggie-Vlees, 1 gerecht, 2 variaties van Jorun Verheyden, 228 blz-en, 27,50 euro, uitgegeven bij Davidsfonds.