FOOD

29/09/2016 at 19:29

Zelf champagne gaan kopen? Volg de gids!

200-champagneadresjes-cover-c-znorZélf champagne gaan kopen, ter plaatse, heeft vele voordelen. Het is een leuke reis, je leert de wijnbouwers kennen, én je keert terug met lekkere champagnes die je hier niet zo makkelijk vindt, vaak tegen zeer schappelijke prijzen. Alleen: hoe doe je dat, de beste flessen eruit pikken, of die met een onklopbare prijs-kwaliteitverhouding? En hoe plan je je reis?

Geen beter antwoord dan het nieuwe boekje Meer dan 200 champagneadresjes van Peter Doomen. Want deze ‘champagneambassadeur van België’ zette het allemaal op een rij: 280 champagnehuizen waar je zelf kan langsgaan, met telkens ook de prijscategorie (met ook flessen onder 20 euro), of je een afspraak moet maken of niet, telefoon, adres, mail- en websitegegevens en een code waardoor je ze op de kaartjes terugvindt.

Een vijftigtal champagnedomeinen kregen een hartje toebedeeld, en met die wijnbouwers ging Peter Doomen in gesprek. Dat leverde korte, maar erg leerrijke portretten op, die de passie van de man of de vrouw aan het roer treffend schetsen. En die een mooi beeld geven van de complexiteit van champagne maken, en van nieuwe productiemethoden of evoluties zoals biologische teelt. Deze warme interviews zijn echt de moeite waard, je voelt er ook de liefde én kennis van de auteur in. Daardoor werken ze aanstekelijk, je krijgt zin deze gepassioneerde champagnemakers zelf te bezoeken.

200-champagneadresjes-kaartje-c-znorAan het begin van het boekje bespreekt Peter Doomen het productieproces, in vijf stappen, van druif tot eindproduct. Hij voegt er meteen een woordenlijst aan toe met vaak gebruikte Franse begrippen en uitdrukkingen, zodat je kan meepraten met de mensen waar je straks degusteert. En Meer dan 200 champagneadresjes  maakt zijn roeping van een een echte gids helemaal waar: naast de 280 domeinen en de onbetaalbare kooptips, lees je er ook in waar je lekker kan eten of heerlijk overnachten, of welke andere bezienswaardigheden er zijn in de streek. Want ook die adressen staan netjes op een rij in dit handige boekje. Telkens met telefoonnummers en internetadressen, erg praktisch allemaal.

Het enige wat we misten is een alfabetisch register, wat nuttig kan zijn als je snel een domein wil opzoeken of terugvinden. Want in het boek staan alle wijnen per streek gerangschikt, wat het voor een leek – een grote doelgroep voor deze gids – niet altijd even makkelijk maakt. En qua lay-out hebben we de laatste tijd al meer hedendaagse en visueel veel straffere ontwerpen gezien, maar ook dat is detailkritiek. Want dit boekje doet wat het moet doen: je op een goeie manier door de champagnestreek gidsen, en ervoor zorgen dat je met uitstekende flessen naar huis terugkeert. Het heeft die grafische opsmuk dus niet nodig, van ons krijgt het een hartje, van dit soort no-nonsense houden we wel.

Meer dan 200 champagneadresjes, Peter Doomen, 272 pagina’s in een handig formaat, ideaal voor in de wagen, 19,99 euro.