FOOD

21/09/2016 at 12:58

Garage Culinair: het goeie leven thuis

garage-culinair-cover-c-minestrone-znorWe willen thuis weer meer zélf doen, zoals kruiden & groenten kweken, en er heerlijke gerechten mee klaarmaken. Dat is de essentie van het nieuwe warme één-programma Het goeie leven. Bijna samen met de start van deze veelbelovende reeks, verscheen bij uitgeverij Minestrone het knappe Garage Culinair, dat in de kern over hetzelfde gaat. Over mensen die met veel passie thuis iets lekkers produceren, op een ambachtelijke manier. Niet om te verkopen, maar gewoon voor zichzelf, of om uit te delen aan vrienden en familie. 

Uit honderden kandidaten selecteerden fotograaf Tony Le Duc en auteur Marc Declercq 16 vrouwen, mannen of koppels die op zolder, in de keuken, achterplaats, tuinhuis of kelder authentieke culinaire producten doen ontstaan. Zoals zelfgemaakte limonade, vermout of bier. Of preskop, witte pensen, garnaalkroketten, kaas, zuurdesembrood en notenolie.

Uitgever en fotograaf Tony Le Duc daarover: “Het moeilijke was de keuze maken, er zaten zoveel uitzonderlijk getalenteerde ‘amateurs’ tussen. Maar we wilden maar één confituur-, taarten-, praline- of andere specialist in het boek. Wie kies je dan? We zijn in elk geval heel blij met de zestien in het boek. Het zijn stuk voor stuk mensen met een grote passie voor wat ze bereiden. Vaak waren hun ouders ook al met eenzelfde hobby bezig, en werd de ervaring doorgegeven aan de volgende generatie. En velen volgden een koksopleiding, in avondschool, en maken thuis nu heerlijke culinaire voltreffers. Het was schitterend om deze mensen bezig te zien en met hen te mogen samenwerken. En wat ze voorschotelden, het was erg lekker ook. Daarom organiseren we binnenkort samen met hen workshops in onze nieuwe stek in De Koninck City Brewery.”

Is het een  geslaagd boek? Ja, zeer zeker, de mayonaise pakt. We hebben zelden een uitgave gezien die inhoudelijk zo verrast, in de positieve zin dan. Want Garage Culinair is véél meer dan alleen het verhaal van 16 hobbyisten. Het is ook een fijn kookboek, want na elk portret volgt een zeer concrete stap-voor-staphandleiding voor het basisrecept, inclusief een lijst met al het materiaal dat je nodig hebt. Je krijgt ook drie bijkomende recepten voor gerechten, met daarin telkens het zelfgemaakte product. En daarnaast serveren medewerkers van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis in het nieuwe boek boeiende brokjes geschiedenis, waardoor je bijvoorbeeld te weten komt waar het woord ‘praline’ vandaan komt, of waarom en waar mensen ooit begonnen zijn met chutneys te maken. Nee, voor een keer geen droge historiek, maar écht interessante achtergrondinformatie.

Kortom: een erg inspirerend boek dat veel meer doet dan zestien gepassioneerde culinaire amateurs mooi in beeld brengen en in woorden vangen. Het reikt je als lezer alles aan om zélf van start te gaan en een en ander uit te proberen. Waardoor de waarschuwing vooraan in het boek realistischer is dan je eerst zou denken: ‘Na het lezen van dit boek hebt u er minstens één nieuwe hobby bij’.

Garage Culinair, uitgegeven bij Minestrone, gedrukt op 320 pagina’s mooi papier, 45 euro.

Foto’s (c) Minestrone / Tony Le Duc

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]