FOOD

27/05/2016 at 12:04

De Basis geüpdatet: meer pagina’s, meer Sergio

De Basis 01 (c) Tony Le Duc ZNORUitgeverij Minestrone bracht zopas een nieuwe versie van De Basis uit. Van dat kleine kookboek met basisgerechten en keukentechnieken, verkochten ze sinds 2004 maar liefst 150.000 exemplaren. Dat zegt alles natuurlijk: alleen superboeken halen zo’n verkoopcijfer. En toch werd het vernieuwd. Want dat de tijd niet stilstond, merk je ook achteraan, in het colofon. In twaalf jaar veranderde de uitgeverij van naam (Homerus werd Minestrone), werd Sergio Herman vennoot, verloor fotogravure het pleit van digitale beeldverwerking, verhuisde de uitgeverij en ook medewerkers gingen en kwamen. Om maar te zeggen: in twaalf jaar verandert er veel, ook voor een handige kookbijbel. En dus was een geüpdatete versie een goed plan.

De essentie blijft natuurlijk hetzelfde, met klassieke recepten en tips voor blancheren, frieten bakken, sabayon kloppen, een ei pocheren, lekkere bolognaisesaus bereiden. Maar er evolueerde ook behoorlijk wat in de keuken, denk bijvoorbeeld aan de invloed van de Flemish Foodies en de technieken die ze in hun nieuwe eethuizen gebruiken. Of de opmars van vegetarische en veganistische gerechten, haast niet meer weg te denken op de kaart van eender welk restaurant. Daarom breidde De Basis uit, het boekje telt nu 36 pagina’s meer. Er komen vooral meer nieuwe kooktechnieken aan bod, al zijn dat vaak oude die nu opnieuw opgang maken, zoals fermenteren, garen in hooi, pekelen, infuseren of zuurdesem maken. En je leert nu ook hoe je een lekkere groentenjus maakt. Daarnaast hield de redactie  – met nu ook Sergio Herman en traiteur Michiel De Bruyn – ook rekening met opmerkingen van lezers op de eerste editie, hoeveelheden en ingrediënten werden geëvalueerd en bijgestuurd. Zo staat De Basis weer helemaal op punt, en blijft het een handig boekje om op of naast het aanrecht te hebben.

De Basis is mooi uitgegeven met een gouden omslag en zwart op snee, net het omgekeerde van de vorige versie, leuk bedacht. Te koop voor 27,50 euro, 356 bladzijden dik, bij Minestrone.

Foto’s (c) Tony Le Duc

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]