FOOD

04/05/2016 at 14:28

9 zonnige zomerterrassen

9 zomerterrassen Zebrabeach (c) NPTB ZNORBij ZNOR houden we van authentieke plekken. No-nonsense, met karakter en liefst nog vernieuwend ook. Naar precies dát soort hippe adressen gaat hoofdredactrice Eline VandeGehuchte van Newplacestobe op zoek.  De allernieuwste hotspots die uitblinken qua interieur, concept of service deelt ze graag met u, ZNOR-lezer. Vandaag: de leukste plekken om ten volle te genieten van de lente.

Smokey Jo’s Garage in Antwerpen. Nadat zomerbar Summer Josephine’ een groot succes bleek te zijn in 2015, besloten de heren achter het concept ook dit jaar weer een origineel zomerconcept op te starten. Somkey Jo’s belooft een full service resto te zijn, maar je zal er ook streetfood, cocktails (van het barteam van The Dirty Rabbit) én live muziek voorgeschoteld krijgen. Zondagse BBQ’s en aandacht voor de kroost én het aanstormend EK staan eveneens op het drukke programma. Ideaal dus om het hele gezin zoet te houden tijdens een zonnig weekend. Of om die after-works een pak interessanter te maken. Nog even geduld, open van 9 juni t.e.m. 4 september!

Pistolet Original Schuman in Brussel. Het blijft een oeroude Vlaamse traditie: ’s zondags naar de bakker gaan om voor de thuisblijvers smakelijke ontbijtkoeken of kraakverse pistolets mee te brengen. In die laatste categorie is Pistolet Original al even een vaste waarde in onze hoofdstad. Nu er een tweede vestiging is bijgekomen vlakbij het Schumanplein, mét groene binnentuin, smaken deze gouden broodjes – al dan niet belegd met Ardense hesp, verse grijze garnalen of ‘goede’ boter – nóg beter.

Coffeelabs in Antwerpen. Voordien vond je Coffeelabs zoals de meeste koffiebars gewoon op de begane grond. Daar is niets mis mee, maar onze voorkeur gaat toch uit naar de sky-versie. Sinds de verhuis naar hogerop, slurp je je koffie namelijk op het groene dakterras. Je kan er ook nog steeds terecht voor lichte gerechten of een werkuurtje met de laptop.

PROOF in Gent. Een liquor store gecombineerd met – hoe kan het ook anders – een bar. Kortom: hier kom je dranken van topkwaliteit kopen of gewoon zelf iets drinken. Het concept ontdekten de uitbaters in Kopenhagen en kent dus nu een vervolg in de Arteveldestad. Hun zonnig en rustig terras met zicht op de Leie geeft het proofen en dorstlessen meteen een bijzondere dimensie.

Dunes in Knokke-Heist. Wie meteen wegdroomt bij de eerste streepjes zon, zegt vermoedelijk ook geen nee tegen het bijbehorende strand en water. In strand- en loungebar Dunes kom je even tot rust in stijl én in met je voeten in het zand. Hier ben je beschut voor de wind, zonnen kan op de Balinese bedden en verfrissen kan in de waterpartij. Een beetje Ibiza in eigen land.

Bar Estivo in Nijlen. Bar Estivo – letterlijk vertaald: zomerbar – is een zuiders terras dat aansluit aan de enoteca van Vini Divino. Italië ontkurken, doe je dus hier. Proef er de beste wijnen, homemade iced tea’s of cocktails op basis van prosecco. Een vers bordje antipasti zorgt ervoor dat je gerust enkele uurtjes kan blijven plakken…

ZebraBeach in Gent. In dezelfde categorie als hierboven – denk: water, zand, cocktails – kan je ook terecht in ZebraBeach. Deze binnenplaats is de uitgelezen locatie voor tal van zonnige events. Teenslippers, live bands, tapas, smoothies, ijsjes én – niet onbelangrijk – palmbomen. Genoeg ingrediënten dus om er een middag of avond te spenderen. O ja, de kleinsten kunnen vrolijk plonsen in het zeer ondiepe zwembad.

Motown Zomerbaar in Eeklo. Een feeëriek parkcafé voor alle generaties oftewel de historische hoeve van schepen Bob D’Haeseleer die ’s zomers dienst doet als gezellige zomerba(a)r. De grote tuin bleek perfect voor het uitbouwen van een (ecologisch en maatschappelijk) pop-up concept, in samenwerking met vzw Motown. Het decor ademt groen en rust uit. Elk meubelstuk is bovendien van gerecycleerd hout. Duurzaam genieten dus.

Plateau Royal in Antwerpen. Een ‘River Café & Seafood Restaurant’ van Philippe Hawinkel in het Antwerpse Noorderterras. Eerder maakte hij al furore met zijn Vrijdag Visdag-restaurant en populair oesterkraam in ’t Stad. Als invoerder van zeevruchten kent Philippe als geen ander de wereld van kreeften, krabben, oesters, wulken, kreukels, mossels en zelfs king crabs. In Plateau Royal proef je klassiekers zoals garnaalkroketten of gebakken zeetong, maar ook vorstelijke zeevruchtenschotels in één, twee of zelfs drie verdiepingen. En dat kan bij goed weer allemaal vanuit de hoogte mét zicht op de Schelde.

Meer hotspots op Newplacestobe of in het allereerste Newplacestobe-boek.

9 zomerterassen Proof 2 (c) NPTB ZNOR

PROOF

9 zomerterrassen BarEstivo (c) NPTB ZNOR

Bar Estivo

9 zomerterrassen Coffeelabs (c) NPTB ZNOR

Coffeelabs

9 zomerterrassen Motown (c) NPTB ZNOR

Motown Zomerbaar

9 zomerterrassen Pistolet Original (c) NPTB ZNOR

Pistolet Original

9 zomerterassen Dunes (c) NPTB ZNOR

Dunes

9 zomerterassen Plateau Royal (c) NPTB ZNOR

Plateau Royal