ARCHITECTUUR BOEKEN DESIGN

22/04/2016 at 14:11

Oprichters De Invasie stoppen ermee

De Invasie Bert Pieters ZNOR

Bert Pieters

Zes jaar geleden richtten Bert Pieters en Yves Drieghe De Invasie op, een platform om jong designtalent meer zichtbaarheid én meer kansen te geven. Nu stoppen ze ermee. Naar eigen zeggen omdat ze zelf de jonge generatie wat ontgroeid zijn, maar ook omdat ze het niet meer kunnen combineren met DIFT, het reclamebureau dat ze niet veel later opstartten. Wat ook meespeelt: stilaan is er minder politieke – en dus ook financiële – steun voor dit soort initiatieven. En De Invasie draaide voor het overgrote deel op vrijwilligerswerk, ook niet altijd even makkelijk. Enfin, tijd om de fakkel door te geven. Of om het initiatief te laten uitdoven als er geen ‘overnemers’ opdagen, wie weet. Hieronder het volledige persbericht dat net in onze mailbox viel. 

‘In 2010 lanceerden twee enthousiastelingen De Invasie, een platform waarmee ze jonge ontwerpers een podium wilden bieden. In de jaren die daarop volgden kwamen meer dan 35.000 mensen naar de evenementen die ze in het binnen- en buitenland organiseerden. Evenementen als De Invasie van Antwerpen, bijvoorbeeld, dat op 30 april en 1 mei doorgaat. Het wordt de laatste editie van De Invasie voor oprichters Bert Pieters en Yves Drieghe.

De Invasie Yves Drieghe ZNOR

Yves Drieghe

“We geloven graag dat De Invasie mee aan de wieg stond van een kantelmoment: het geloof in creatieve economie en het ontdekken van een ontwerperscultuur in België. En daar geloofden een pak mensen in. Zonder hun geloof was er nooit sprake geweest van zo’n sterk ‘leger’ dat intussen uit meer dan 500 ontwerpers bestaat”, zegt Bert. Nadat Bert en Yves samen De Invasie oprichtten lanceerde het duo ook DIFT, een creatief bureau dat in Gent gevestigd is.

“De tijd is gekomen voor een nieuwe generatie. Nadat Creatieve Economie, Jonge Ontwerpers en Makers gekaapt werden door overheden & middenveldorganisaties, is de aandacht ervoor nu stilletjes aan weer weg aan ’t ebben. Reden genoeg dus om nieuw bloed in de organisatie te pompen, dat weer klaar is voor een stevig slagveld”, zegt Yves. Naast de oprichters verlaten ook de andere ‘robots’ (zo noemen ze zichzelf al zes jaar) de gelederen: ook Els Pollet, Pieter Michiels en Heide Vanderieck maken plaats voor een nieuwe generatie.

De Invasie van Antwerpen gaat op 30 april en 1 mei door op verschillende locaties op en rond ‘t Eilandje in Antwerpen en wordt een emotioneel afscheid voor de oprichters van de organisatie: “Naast afscheid van een platform, nemen we ook een beetje afscheid van een pak goeie vrienden”, zegt Bert.’

De Invasie boek ZNORNet deze week verscheen ook het nieuwe boek ‘De Invasie’, met een overzicht van 83 ‘Strijders’ en hun meest opzienbarende ontwerpen. Gerangschikt per sector – interieur / accessoires / beeld / mode – en telkens met een inleidend woord door een ervaringsdeskundige. Nu het bericht komt dat de oprichters zich terugtrekken, lijkt het wel een mooie nagedachtenis aan zes straffe jaren.  Uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, 192 pagina’s, 29,95 euro.