FOOD

07/04/2016 at 11:16

Kiss My: twee West-Vlaamse broers maken Belgiës exclusiefste drank

Kiss my blackberries glass (c) ZNORNiels Vandekerkhove is twintig, zijn grote broer Wouter eenendertig. De eerste studeert interieurdesign aan de LUCA School of Arts in Gent, de tweede houdt samen met hun vader het eetcafé ’t Walhalla open, in Roeselare. En samen brachten ze zopas een lekker én exclusief drankje op de markt: Kiss My. De oorsprong daarvan zit ook in de familie, het basisrecept komt van hun pepe, Roger. Want deze kranige tachtiger uit Lendelede maakt al héél lang een soort vermout uit wijn, vruchten en kruiden, met de hulp van zijn vrouw  – of meme voor Niels en Wouter – Jennie. Binnenkort voor de laatste keer trouwens, en dan gaat al het gerief uit zijn kelder naar de twee jongens.

Op dat gerief hebben Niels en Wouter Vandekerkhove niet gewacht om van start te gaan met hun eerste twee varianten: Kiss My Nuts en Kiss My Blackberries. De eerste is een versterkte rode wijn, op smaak gebracht met walnoten, kaneel en kruidnagel. Hij is bruinrood en doet wat denken aan een oude port, maar dan aparter. Wat zoet, maar ook kruidig, en met houttoetsen van de walnoten. Die noten halen ze zelf van de boom van hun ouders, ze worden erg vroeg – in juli al – geoogst. Want dan zijn de groene vruchten nog zacht genoeg om makkelijk te verwerken. De Kiss My Blackberries is een heel ander type, op basis van versterkte witte wijn: robijnrood en wat zoet, maar met de friszurige smaak van braambessen en een anijstoets van venkelzaad. Iets lichter en vrouwelijker misschien. Maar allebei zijn ze uniek, en heel lekker, met een lange afdronk.

‘Delhaize is onze grootste nachtmerrie’

Kiss my boulevardier Jiggers (c) ZNORWat maakt de nieuwe drankjes zo exclusief, naast het familierecept en de unieke smaak? Hun oplage. Want al worden ze ondertussen gebruikt bij Jigger’s cocktailbar of binnenkort De Superette, en verkocht in enkele winkels als Jeff conceptstore in Antwerpen, Goûts & Couleurs in Brugge of Piet Moodshop in Gent, toch is de oplage momenteel beperkt tot… 100 flesjes per versie. Zo verkochten ze net nog hun laatste zes Kiss My-flesjes aan Hajp in Deinze. Niels & Wouter: “We willen het absoluut kleinschalig houden, en alles zelf in handen hebben. Letterlijk ook: alle noten, alle bramen hebben we zelf geoogst. Misschien kopen we nog wel eens een groter vat, maar meer dan 300 liter, daar denken we niet aan. Leveren aan Delhaize is onze grootste nachtmerrie”.

Wat ook tot voorbeeld strekt: ze maken deze Kiss My zo biologisch en lokaal mogelijk, en met bijvoorbeeld ruwere rietsuiker in plaats van zeer geraffineerde kristalsuiker. Ze leggen er hun eerlijke ziel in, en dat voel je, dat blijkt uit elk detail. Maar het is niet omdat dit een kleinschalige productie is, dat ze amateuristisch werken. Zo oogt de keuze van de apothekersflesjes – met UV-filter – en de bijbehorende etiketten erg strak en professioneel. Dat is het werk van Niels uiteraard, die een grafische opleiding genoot. Ze doen alles zelf, en ze doen dat goed.

Voor elk seizoen een smaak

En de toekomst? “Eerst willen we ons gamma uitbreiden tot vier smaken, voor elk seizoen een. Kiss My Blackberries is onze herfstdrank,  Kiss My Nuts is perfect voor de winter, bij het hardvuur. Momenteel werken we hard aan de lente-Kiss My, met rabarber. Een bewuste keuze weer, want dat is ook een product van hier, dat maakt het milieuvriendelijker en duurzamer. We zijn er ongeveer, deze versie staat bijna op punt. En daarna komt nog een zomerdrank, iets met een frisse smaak.”

Maar welke smaak ook: ze blijven alles zélf doen, het plukken, het maken, het bottelen en etiketteren, het verkopen en rondbrengen. Zo goed mogelijk, en op kleine, ambachtelijke schaal. Bewust klein, gezond, eerlijk. Sommigen fronsen hun wenkbrauwen bij een dergelijk businessmodel, maar Niels en Wouter Vandekerkhove hebben hun antwoord klaar dan: ‘Kiss My!’.

Kiss My Nuts en Kiss My Blackberries zijn verkrijgbaar in flesjes van een halve liter, allebei 21° sterk, en te koop bij Jeff Antwerp, Goûts & Couleurs, Piet Moodshop en Hajp. En ook  te proeven in de cocktails van Jigger’s en De Superette. Prijs in de winkel voor dit schaarse mengsel, per halve liter: 36,50 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]