FOOD

21/03/2016 at 17:34

Culinaire hype deze lente: food in a jar

ZNOR JarheadsDé culinaire hype deze lente, overgewaaid uit Amerika?  Eten uit een bokaal.  Het is een gezond en kleurrijk alternatief voor de klassieke lunch in een brooddoos.  Want alles in een bokaal ziet er hipper uit, smaken blijven beter bewaard én de herbruikbare ‘verpakking’ is ecologisch.  Als je alles wat je er al over gelezen hebt mag geloven, zijn de voordelen van food in a jar legio.  Wij hebben een aantal variaties op het thema voor jou samengevat.

BOCAL LOCAL
Jolita Leenknegt
is getrouwd met een Siciliaan.  Toen ze haar man leerde kennen, ontlook bij haar ook meteen de liefde voor de Italiaanse, pure keuken.  Ze runt in het centrum van Gent de geboorte- en kinderwinkel Monsters with an Attitude, waar ze voortdurend  in contact komt met ouders die net bevallen zijn.  Toen ze hoorde dat die mensen vaak met een lege koelkast kampten, bracht ze haar twee passies samen en bedacht ze een oplossing.  BOCAL LOCAL ofte Italiaanse kraamkost: een maaltijd die je cadeau kan geven aan pas bevallen ouders.

De natuurlijke sauzen worden thuis door Jolita bereid, met eerlijke producten zonder additieven.  Goed bedacht: ze worden gesteriliseerd in weckpotten zodat er geen bewaarstoffen moeten worden gebruikt en je ze toch een viertal maanden zorgeloos kan bewaren op een donkere, droge plaats.  Bij elke pot saus van 500 ml krijg je 300 gram droge pasta.  Je hoeft enkel nog de pasta te koken, de weckpot via het lipje open te trekken, de saus op te warmen op een zacht vuur, en te genieten.  Het is in een wip klaar, niet alleen voor pas bevallen ouders natuurlijk.  We hebben er enkele uitgetest en ja: ze waren lekker en puur, net als bij een Italiaanse mamma thuis.

Je kiest uit zes smaken, waarvan twee vegetarische:

Voor een pot saus van 500 ml en een zak pasta van 300 gram betaal je 16 euro, voor de weckpot komt daar nog 3 euro bij.  Als je de herbruikbare pot onbeschadigd terugbrengt, betalen ze je die terug.

Je vindt BOCAL LOCAL in de winkel Monsters with an Attitude, Sluizeken 34, Gent of online.

SALAD IN A JAR
Wie zelf aan de slag wil, kan ook een ‘salad in a jar’ uitproberen. 
Dat is een laagjessalade die je dus bereidt in laagjes van beneden naar boven.  De volgorde van het vullen van de pot is belangrijk.
De vinaigrette of de saus komt onderaan, zodat die niet in contact komt met de sla en ingrediënten erboven.  Daarna volgen de groenten en pasta of rijst, gevolgd door peulvruchten en granen.  Dan vlees, gevogelte, vis of een vleesvervanger, eventueel met daarboven zaden of gedroogd fruit.  Wat je zelf graag hebt natuurlijk.  De sla en de kruiden – de meest delicate ingrediënten – komen altijd als laatste.  Eens klaar, hoef je enkel alles eens door elkaar te schudden en om te draaien op je bord.  Lunch is served!

JARHEADS – slow food, swiftly delivered
Als je groenten kopen, snijden, combineren en netjes in een bokaal mikken te lastig of te tijdrovend vindt, kan je het ook aan professionals overlaten.  Aan Christophe Kemel van Jarheads bijvoorbeeld.  Hij gaat samen met zijn team  nog een stapje verder en levert je glazen lunch dagelijks aan huis.  Jarheads werkt met biologisch geteelde groenten, gebruikt composteerbaar bestek en een recycleerbare verpakking.  De  jar kan je bij een volgende levering gewoon terugbezorgen, òf je kan hem gewoon bijhouden en het toch zelf eens proberen.  Van het overschot aan ingrediënten maken ze op het einde van de dag soep.  Die schenken ze aan Dakant of vzw Daklozenhulp Antwerpen.  Mooi is dat.

Minimum bestelbedrag: 30 euro.  Leveringen in de regio’s Brussel, Mechelen en Antwerpen, met een vegetarisch en veganistisch aanbod.  Meer info hier.

[wzslider]