BOEKEN FOOD

10/03/2016 at 17:06

Kilocomplot: een no-nonsense boek over eten en diëten

ZNOR kilocomplotAn Bogaerts wist op tweejarige leeftijd al hoe je asperges moest steken.  En haar bloedjes Lou en Jack spelen graag in de moestuin van haar ouders tussen pompoenen en courgettes.  Ze kennen nu al het verschil tussen een boon en een erwt, en snappen waar een serre voor dient.  Bogaerts weet dat opvoeding cruciaal is in het kweken van een gezonde relatie met eten.  De liefde voor verse groenten en fruit waar ze zelf mee is opgegroeid, geeft ze gretig door aan haar kroost, in de wetenschap dat je zo vanzelf gezond gaat eten en bewegen.  Dan zit je voor het overgrote deel al goed in je vel.  En dat is toch iets wat we allemaal graag willen?

Omdat ze haar achtergrond als biologe de laatste jaren voelde botsen met wat ze om zich heen allemaal hoorde, besloot ze zelf op onderzoek uit te gaan en een lijvig boek te schrijven: Kilocomplot.  Het is wetenschappelijk onderbouwd, doorspekt met de nodige humor en zin voor relativering.  Want, zo zegt ze zelf: “Extremisme is – ook op het gebied van eetgewoontes – iets zéér gevaarlijk.”

De indeling vinden we alvast origineel en toepasselijk. Niet in genummerde hoofdstukken, maar zoals een menu:

  • Aperitief – dit is geen dieetboek, echt niet
  • Amuse – perceptie van gewicht
  • Voorgerecht – eten zonder weten
  • Hoofdgerecht – diëten om te eten
  • Dessert – wat mogen we nog eten?
  • Koffie – dankwoord
  • Bibliografie – waar ze de moster heeft gehaald

Meteen van in het begin benadrukt Bogaerts dat het geen dieetboek is: “Het is niet geschreven voor wie leeft op rauwe selderstengels en detoxsapjes.”  Voor wie dan wel?  Voor mensen die graag genieten van eten en die weloverwogen beslissingen willen nemen daarover.  Of zoals de Amerikaanse arts Robert Lustig zijn boek Fat Chance begint: This book is written only for those who eat food.  The rest of you is off the hook.”  (Dit boek richt zich tot lezers die eten. De rest van jullie is het noorden kwijt).  Het is het citaat waarmee ook het boek van Bogaerts opent en je stoot er geregeld zo nog op een paar.  Zoals bijvoorbeeld deze van Courtney Love, de excentrieke blonde weduwe van de zanger Kurt Cobain.  Zij maakte in haar leven vol drank en drugs behoorlijke gewichtsschommelingen door en zei dit in een interview naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag: “They will forgive you all the drugs in the world. But they will never forgive you for getting fat.”

Gelukkig is Kilocomplot geen droge opsomming van feiten en cijfers.  Er staan ook persoonlijke verhalen in, van grafisch vormgeefster Eva Mouton en columnist Jules Hanot bijvoorbeeld.  Leuk weetje is trouwens dat de formule voor ons BMI een Gentse uitvinding is.  Ook in dit vakgebied zweren mensen graag bij de mantra: meten is weten.  Maar het is geruststellend te lezen dat deze formule vaak tekort schiet om het lichaam van een individu correct in te schatten.  Je moet namelijk ook rekening houden met beweging, of (on)gezonde eetpatronen.  Voorlopig is het echter de enige manier die wetenschappers helpt om een (on)gezonde manier van leven te kwantificeren.  En dus zal het BMI toch nog een tijdje als maatstaf blijven bestaan.

Veel van wat Bogaerts beschrijft en vertelt weten we eigenlijk wel.  Dat een keer een pizza eten op zich niet ongezond is, maar dat je dat beter niet dagen na elkaar naar binnen schuift, bijvoorbeeld.  Het gaat om het doorbreken van slechte eetgewoontes en je bewust worden van wat  je eet.  De zak chips tot de laatste kruimel leegeten doe je meestal niet omdat je honger hebt.  En erg gelukkig word je er achteraf ook niet van.  Integendeel, vaak hebben we dan spijt.  In dit boek kom je te weten waarom we er nog steeds in slagen om onszelf voor de gek te houden.  En ook wat helpt op lange termijn: gezonde gewoontes kweken.  Afspraken maken met jezelf over waar je je gelukkig bij voelt, en waarbij je niet de indruk hebt dat je jezelf tekort doet.

An Bogaerts’ advies?  Krijg terug voeling met het verwerken van natuurproducten: kook zelf.  Puur natuur is bijzonder lekker.  En volgens ons de belangrijkste: geniét van wat je eet.  Liever wat minder van hoge kwaliteit dan veel industriële rommel, is al een goeie start.

Kilocomplot – Slik geen onzin over eten en diëten, An Bogaerts, 208 blz.  Uitgegeven bij Horizon, 19,99 euro.  Ook verkrijgbaar als e-book, 9,99 euro.