FOOD

06/02/2016 at 13:01

FranzGustav: brunchen all day long

FranzGustav raam 01 ZNORBij ZNOR houden we van authentieke plekken. No-nonsense, met karakter en liefst nog vernieuwend ook. Naar precies dát soort hippe adressen gaat hoofdredactrice Eline VandeGehuchte van Newplacestobe op zoek.  De allernieuwste hotspots die uitblinken qua interieur, concept of service deelt ze graag met u, ZNOR-lezer. Vandaag FranzGustav, Gent.

De nieuwste ontbijt-place-to-be in de Arteveldestad is FranzGustav. Alhoewel, ontbijt… Anno 2016 is Brunch het nieuwe it-woord – met de grote B. Zeker bij FranzGustav, want daar brunch je de hele dag door. Verwacht je dus niet aan wild rollende ogen omdat je veel te laat uit bed bent gerold en dan nog langskomt, het is er de normaalste zaak van de wereld.

Aan het roer van deze nieuwe koffie-, ontbijt- en brunchbar: het gewezen sp.a-parlementslid Jan Roegiers (°Merendree, 1967).  Politici van allerlei partijen zijn er welkom, maar praten over politiek hoeft niet meer zo nodig voor de man die er 13 jaar actief in was. Want FranzGustav is nu zijn nieuwe biotoop. Tijdens zijn carrière als volksvertegenwoordiger volgde deze onderwijzer al een koksopleiding, hij deed ervaring op in pop-uprestaurant Gaston en kookte nadien aan huis, ook bij politici als Johan Vande Lanotte ja. Maar sinds vorige week kan je in zijn eigen Gentse zaak terecht, van ’s ochtends tot valavond, voor een goeie kop koffie, een prima thee of iets lekker fris. Stokpaardje: brunchen all day long. De verschillende formules bieden voor ieder wat wils, van mini- of maxibrunch tot een zoet of net hartig assortiment. ’s Middags kan je er ook kiezen voor een kom soep of een lichte lunch.

Het hoekpand in de Ham biedt plaats aan zo’n 35 gasten en trekt een flinke knipoog naar Berlijn, daar is de ontbijt- en brunchcultuur zeer levendig aanwezig. De nieuwe plek tegenover intercultureel muziekcentrum De Centrale baadt in een zee van licht, ideaal om de krant erbij te nemen. In het interieur vormen de houten tafels en schoolstoelen voor de warme noot op de authentieke tegelvloer.

FranzGustav is geen verwijzing naar een Zweedse of andere prins, maar een verbastering van Jans tweede en derde naam: Françoise en Gustaaf. Het zijn de namen van zijn meter en peter en meteen ook de voornamen die hij voor de rest alleen nog op zijn belastings- en oproepingsbrief voor de verkiezingen ziet verschijnen. En zo loert de politiek toch nog om de hoek tijdens het verorberen van die croissant, tortilla of dagsoep.

FranzGustav is open van dinsdag tot vrijdag van 8.30 tot 18 uur, op zaterdag en zondag van 10 tot 18.00 uur. Ham 103, 9000 Gent.
Meer hotspots op Newplacestobe of in het allereerste Newplacestobe-boek.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]