FOOD

02/02/2016 at 22:26

Hoe zit dat nu met die zelfkookpakketten?

ZNOR Hello Fresh box‘Wat eten we vanavond?’  Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn in ieder huishouden. Maar kijk: bij gebrek aan tijd en inspiratie kan je nu ook een zelfkookpakket bestellen, bij steeds meer leveranciers, ze schieten als paddenstoelen uit de grond.  Een tijd geleden startten we bij ZNOR een zoektocht naar lekkere, inspirerende foodboxen.  De meest bijzondere hebben we je al aangeraden.  Zoals de zeer lekkere Eetedooze van J.E.F. of de all-in-one van Table Stories.

Intussen hebben we ook enkele meer mainstream maaltijdboxen getest, in de hoop verrast te worden, fijne producten te vinden of een mooi verhaal.  Maar dat draaide een beetje anders uit.  Oké, er zijn mensen die de boxen bestellen en er perfect gelukkig mee zijn.  Dat is prima natuurlijk.  Maar bij ZNOR houden we van net iets meer.  We hebben het graag écht lekker.

  • HelloFresh bijvoorbeeld, dat deel uitmaakt van de Zalando-groep zo lazen we, kon ons niet helemaal bekoren.  Er wordt ontzettend veel reclame voor gemaakt en Jaimie Oliver zou van plan zijn om samen te werken.  Maar hun maaltijddoos vonden wij zowel qua vorm als qua inhoud niet erg geweldig, de combinaties te Nederlands (zuurkool met ananas en rozijnen?) en het leveren vanuit Nederland met een busje niet zo ecologisch verantwoord.
  • Foodbag, een Gents initiatief, pakt het anders aan, met meer lokale en bioproducten en mooie, gecoate receptkaarten.  Goed gezien, want zo verslonst het papier niet als je er wat op morst.  Je krijgt ook antwoorden op praktische vragen in je mailbox onder de noemer ‘Tips’: ‘Hoe kan je gember invriezen?’, ‘Hoe pel en snijd je een avocado?’ of ‘Hoe maak je een krokante bodem voor een quiche?’.  Best handig als je wel nieuwsgierig bent, maar geen topchef.
  • Foodboxen Smartmat ZNORSmartmat heeft het ruimste assortiment: een doos voor singles, een volledig vegetarisch weekmenu, ontbijt- én soepboxen.  Eerder klassieke gerechten, maar overal staat bij wat bio is en wat niet, die openheid is prima.  De kartonnen dozen waarin de ingrediënten geleverd worden, zijn ook het mooist vormgegeven.  Je wil ze met plezier hergebruiken.  En Smartmat werkt met vriendencadeaus: wanneer je een vriend of vriendin klant maakt via de vriendenlink op hun pagina, kan je sparen voor verschillende hebbedingen zoals een set maatlepels, een kookboek of een Global snijmes.  Slim bedacht natuurlijk.
  • De Fermetisten wisten wat lekker was, focusten op versheid en lokale producten, rechtstreeks van de producent.  Daarom leverden ze op dinsdag wat de dag ervoor werd geoogst: verser kon bijna niet.  Er zat een blaadje bij met suggesties, geen vaste recepten die je moest volgen, wat ruimte liet om te experimenteren.  Helaas hebben ze – voorlopig – een pauze ingelast, wordt hopelijk snel vervolgd.
  • Doozo onderscheidt zich van de rest door een samenwerking met groentekok Frank Fol, en het biedt ook boxen voor diabetici aan.  Er zijn eveneens lactose- en glutenvrije varianten beschikbaar, wijnen die je meteen mee kan bestellen en natuurlijke sauzen.  Leuk om te weten: ‘doozo’ zou Japans zijn voor ‘alsjeblieft’.
  • Fox in a box stuurt je een ‘culinaire box’ met daarin alle ingrediënten, accessoires en een receptenkaart voor een gezellig kookavondje.  Het is meer voor wanneer je gasten over de vloer krijgt en je verrassend uit de hoek wilt komen.  Je hoeft zelf niets meer te snijden of te wassen, alles zit verpakt in een stijlvolle doos.
  • Bij Kook makkelijk werken ze op maat, met biologisch geteelde en lokaal geproduceerde producten, rechtstreeks van de boerderij.  Die boerderij staat wel in Kortenaken.  Dus hoe lokaal het voor jou is, en hoe ecologisch verantwoord, hangt af van waar je woont.

Conclusie?  De boxbedenkers mikken eigenlijk allemaal op mensen die geen tijd of zin hebben om na te denken over de vraag waarmee dit artikel begon: wat eten we vanavond?  Ze beloven je kostbare tijdwinst en geen stress meer, althans niet over wat je gaat klaarmaken.  Want het recept moeten volgen op een steekkaart, zonder veel vrijheid, vonden wij soms wél stresserend.  Maar goed, je kan het best zelf een keer uitproberen.  Smaak en manier van koken verschillen van individu tot individu.  Je kiest afhankelijk van je budget, van wat je belangrijk vindt of waar je je het beste bij voelt.  En wij?  Goh ja, we koken vanavond met wat er nog in de koelkast ligt, gewoon wat out of the box.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]