BOEKEN FOOD

06/01/2016 at 12:43

Croque a day: 39 croques om in te bijten

Croque a day cover ZNORDe eindejaarsfeesten zijn voorbij, copieuze maaltijden hebben even hun beste tijd gehad, het mag weer wat minder zijn. Op dat moment is het nieuwe Croque a day als een geschenk uit de hemel. Want het schotelt je 39 recepten voor waarmee je lekkere en vooral verrassende croques maakt. Als snelle hap, maar ook als hoofdschotel, dit kraakverse kookboek  biedt varianten voor elke gelegenheid.

Leuk aan Croque a day  zijn de goed bedachte namen van de gerechten. Zoals Croque-‘n-roll (met opgerold Amerikaans toastbrood), Croque-au-dille (met dille en gerookte zalm), Le croque sportif (een gezonde om mee te detoxen), V-croque (vol groenten), Croque in ’t groen (met gerookte paling of forel), Croquefort (met roquefort en peren) en Hitchcroque (met vlees van ‘birds’ en rodebieten-bloedspetters). Bij die laatste raden de auteurs een Bloody Mary aan, en ook bij alle andere croques suggereren ze je een perfect passende drank. En die is soms verrassend: thee, koffie, koele melk, ginger ale, rosé champagne, een geuze of ja, een frisse pint, dat ook. Hier en daar krijg je praktische tips, bijvoorbeeld hoe je voorkomt dat de ingrediënten er uitvallen. Of welke toestellen je kan gebruiken. Er zit zelfs eens stukje ‘croquegeschiedenis’ in, over de oorsprong van het gerecht op basis van brood, kaas en ham. Ontstond de croque toevallig, toen werkmannen hun boterhammen per abuis op de radiator lieten liggen? Of bedachten ze deze klassieker toch in een Parijse bistro?

De chefs van dienst zijn Nico Corbesier en Andy De Brouwer die samen restaurant Les Eleveurs uitbaten, waar ook Sofie Dumont nog achter de potten stond. Of uitbaatten, in de verleden tijd, want naar verluidt is Nico Corbesier er ondertussen weg. Soit, waar de mannen nog terechtkomen, hun lekkere en vaak eenvoudige recepten zijn nu al voor het nageslacht bewaard. Ze geven je ook mee hoe je zelf lekkere ketchup, pickles, guacamole of hummus maakt, of welke kazen en fijne vleeswaren het meest geschikt zijn.  Mooie extra’s in dit sowieso al interessante boek.

Croque a day van Nico Corbesier & Andy De Brouwer en fijn verwoord door broodschrijfster Melanie De Vrieze is 144 pagina’s dik en haal je in huis voor 19,99 euro. Naar een idee van William Francis en in beeld gebracht door Bramski. 

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]

Croque a day Croque-au-Dille ZNOR

 

 Croque a day Le croque sportif ZNOR