BOEKEN FOOD

18/12/2015 at 00:13

Melting Pot: warme verhalen uit de keuken

Melting Pot cover ZNORKookboeken genoeg in de rekken, en tegenwoordig brengt ook iedere grote chef zijn eigen boek uit: Sergio HermanPiet Huysentruyt, zelfs de eerder bescheiden Geert Van Hecke. Hebben we alles dan al gehad? Nee, want Melting Pot tapt uit een ander vaatje. Het brengt verhalen van culinaire expats in België: zowel bekende chefs als de Brazilaan Marcello Balardin van OAK, als aanstormend talent zoals Tomek Mroszczak bij J.E.F.. De gesprekken gaan uiteraard over koken, maar zijn véél meer dan dat. Wat opvalt in dit boek is de warmte, met stuk voor stuk mooie portretten van buitenlanders die hier bij ons een plek gevonden hebben, in de keuken in hun geval, maar ook daarbuiten. Van mensen die op een échte, juiste manier in het leven staan. Dankbaar voor het vertrouwen en de kansen die ze hier kregen. Ze spreken openhartig over de vrienden die ze hier ondertussen hebben, hun familie, de overwonnen moeilijkheden en de momenten van groot geluk.

Dé rode draad is de passie die ze verwoorden, recht uit hun grote hart. Een hart voor het land waar ze vandaan komen, het onze waarin ze terechtkwamen, de keuken waarin ze werken, de mensen rondom hen. Intrigerend zijn vaak de verhalen over hun vertrek uit het eigen land, en de gastvrijheid en vertrouwen die ze hier kregen, en nu zelf ook weer uitstralen. De twintig portretten tonen de rijkdom van integratie en van vreemde invloeden, hoe het perfect mogelijk is, en hoe onze maatschappij er rijker van wordt. Niet dat het boek een politieke bedoeling heeft, nee, het is gewoon een mooie, warme uitgave over koks die van ver komen, en hier erg goed aarden. In die zin ook een perfect kerstboek, want ook dàt verhaal gaat over een lange tocht, en ergens een thuis vinden, in een of andere stal waar men welkom is.

Naast de portretten zitten in Melting Pot ook erg mooie tips en quotes van de geïnterviewde koks. En ze geven ook allemaal hun favoriete culinaire adressen prijs: restaurants, cafés, winkels met lekkere ingrediënten, meer dan 250 in totaal. Waardoor je als lezer veel nieuwe plekken leert kennen, zowel in België als in het buitenland.  Ideaal om in te grasduinen, ontdekkingen te doen in de buurt of de volgende citytrip mee voor te bereiden. Guido Everaert schreef de 20 verhalen, zijn partner Karin De Bruyn fotografeerde. De lay-out is heerlijk fris, wat het een makkelijk te lezen boek maakt, ook als je er af en toe wil induiken, voor een klein stukje hier of daar.

Melting Pot is uitgegeven bij Luster, en leg je onder de eigen of andermans kerstboom voor 19,95 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]