BOEKEN FOOD

09/12/2015 at 18:07

Food + Design: uitzonderlijk lekker boek

Food + Design cover ZNORPas voorgesteld en meteen lekker bevonden: het nieuwe Food + Design van uitgeverij Minestrone. Want het is in alle opzichten een uitzonderlijk boek. Er komen 12 designers en 3 chef-koks aan bod, en ze spelen het spel omgekeerd: de ontwerpers koken, de chef-koks zijn te gast, schuiven hier en daar aan. Maar naast tête-à-têtes ontstaan er ook familiediners en heuse feesten af en toe. Met veel liefde koken, de tafel delen, praten met elkaar, genieten van heerlijke momenten samen: dat zijn de ingrediënten die van Food + Design een erg warm boek maken, waarin uitstekende vaklui geportretteerd worden die – zoals An Bogaerts het zo mooi schrijft in haar tekst – een gemeenschappelijk kenmerk hebben: de gave om te genieten. Van de zelfgemaakte maaltijd, van het gezelschap, van een goed gesprek én van het moment.

Maar wat misschien nog het meest opvalt, en wat je het eerst ziet en voelt, is de uitzonderlijke vormgeving, naar een idee van Nej De Doncker. De softcover is van linnen, met witte stempeldruk. En binnenin zitten ook twaalf linnen pagina’s, waarop de Gentse drukkers met de hand drieluiken kleefden, één per ontwerper. Ook de vijf verschillende papiersoorten zijn erg goed gekozen, waardoor Food + Design zoals uitgever Tony Le Duc het uitdrukte ‘erg tactiel is’, en heerlijk om in te bladeren. De fijne foto’s zijn van Tony Le Duc én vooral ook van zijn levenspartner Diane Hendrikx. Want zij nam ook een deel van zijn werk over toen hij door gezondheidsperikelen een tijd out was begin dit jaar.

Naast de gemeenschappelijke gave om te genieten, loopt er nog een rode draad door het boek. Het werk van alle ontwerpers wordt geproduceerd en op de markt gebracht door Serax, het sterk groeiende Belgische designlabel, met ondertussen meer dan 4.000 producten in de cataloog. Voor dat rijke gamma doen ze een beroep op een ook al groeiende groep toonaangevende binnen- en buitenlandse designers, zodat het niet verbaast dat de twaalf die in Food + Design aan bod komen bij Serax onderdak vonden. Stuk voor stuk hebben ze een ‘doe-maar-gewoon’-mentaliteit, dat is ook iets wat hen bindt. Hoe dan ook: in het boek stoort de stempel van dat ene bedrijf nooit, wel integendeel, het lijkt een natuurlijke partner geweest te zijn, die met graagte meeging in een mooi en ambitieus project als dit.

Food + Design brengt uitgebreide portretten, maar ook recepten van deze ontwerpers: Piet Boon (waar vriend Sergio Herman te gast was), Veerle Dobbelaere & Karen Van Winkel (Clodette), Nedda El-Asmar, Marie Michielssen, Pascale Naessens, Antonino Sciortino, Ann Vereecken & Jeroen Worst (Studio Simple), Luca Trazzi (die niet kan koken en dan maar hippe adressen in plaats van recepten deelt), Moniek Vanden Berghe, Roos Van de Velde (met Mark Lapico aan tafel), Kiki Van Eijk, Ann Van Hoey (met Peter Goossens mee in de keuken).

Food + Design is alleen online te koop bij Minestrone, in Serax-winkels en in maar enkele geselecteerde boekhandels, waaronder Paard van Troje in Gent en Copyright in Antwerpen. Het is 306 pagina’s dik, inclusief de 12 opvallende linnen binnenpagina’s met opgekleefde uitvouwbare drieluiken en ligt onder de kerstboom voor 79,95 euro, uitzonderlijke vormgeving en Gents handwerk inbegrepen.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]