FOOD

16/11/2015 at 22:11

Nieuwe fish and chips-hotspot in Antwerpen

Bia Mara 04 ZNORBij ZNOR houden we van authentieke, lekkere plekken. No nonsense, met karakter en liefst nog vernieuwend ook. Voor precies dát soort adressen is Newplacestobe de referentie. Hoofdredactrice Eline VandeGehuchte gaat samen met haar redactie op zoek naar de nieuwste hotspots die uitblinken qua interieur, concept of service, in Belgische en soms ook buitenlandse leuke steden. Sinds kort deelt Eline graag de allernieuwste ontdekkingen met u, ZNOR-lezer. Vandaag: Bia Mara, in Antwerpen. Die Keltische naam staat voor ‘vis en schaaldieren’.

Wie al eens de tanden zette in verse fish and chips deed dat vermoedelijk in een Britse stad als Londen. De Engelse klassieker vindt er namelijk zijn oorsprong. Maar voortaan hoef je niet meer de zee over om deze lekkernij te proeven, in eigen land is er Bia Mara. Na een eerste zaak in Brussel, opende het nu een gloednieuwe vestiging in ’t Stad.

Het zijn de Ieren Simon & Barry die hier de vis bakken. Ze serveren er luchtige, krokante (en ook wel iets minder vette) fish & chips. Afhankelijk van het seizoensaanbod kiezen de Bia Mara-chefs drie tot vier soorten vis per dag, zoals heek, rode poon of zeebrasem. De filosofie van de zaak is licht afwijkend van de Engelse tradities, edoch zeer duidelijk: duurzame visserij schrijft voor wat er op het menu (het grote krijtbord) komt, niet andersom. De chips zijn eerder lekker gebakken aardappelschijfjes dan gewone frieten. En ook de extra’s tillen het eerder goedkope take-away gerechtje naar een hoger niveau. Proef de muntige erwtjespuree, venkel met mosterdzaadjes of pickles van radijs en wakame. Ze zijn niet alleen goed van smaak, maar geven de gerechten tegelijk een extra gezonde draai. Ook een troef: ze proberen er écht eco-friendly te zijn, met gerecycleerde olie, zuinig watergebruik, zo weinig mogelijk plastiekafval en zelfs volledig biodegradabel bestek uit maiszetmeel. Kortom: ze mikken op versheid, kwaliteit én duurzaamheid, en dat tegen 10 tot 12 euro voor een basisgerecht. Mooi is dat.

Bia Mara, Maalderijstraat 1 in Antwerpen. Open van dinsdag tot donderdag van 12 tot 15 uur en van 17 tot 22 uur. Vrijdag en zaterdag doorlopend van 12 tot 23 uur, zondag van 12 tot 22 uur. Maandag gesloten. Meer hotspots op Newplacestobe.com of in het allereerste Newplacestobe-boek.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]