BOEKEN FOOD

27/10/2015 at 12:10

De helden van het echte eten

De helden van het echte eten cover ZNORDrie gulzige geesten zijn pas bevallen van hun eerste boek: Johanna Goyvaerts, Barbara Serulus en Mayken Craenen.  Samen vormen ze het foodcollectief Alle Dagen Honger.  En al vier jaar vullen ze de gelijknamige foodblog met hun zoektocht naar wat lekker is.  Het boek gaat over authentieke producten en de mensen die ze maken: De helden van het echte eten.

Een greep uit de 20 heldenverhalen:

  • Corazon De Raeymaecker: een model dat het helemaal aan het maken was in New York werd CSA – Community Supported Agriculture – boerin.  Twee jaar geleden startte ze met Grondsmaak, haar plukboerderij.  Ze volgde een opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer, kocht haar eigen lap grond en staat nu in de zomer elke dag om zes uur op het veld.
  • Daniel Follebout: een apotheker die 23 jaar geleden al kombucha begon te brouwen in zijn kelder.  Dat is een gefermenteerd fris-zuur bruisend drankje op basis van zwarte thee en suiker.  In 1996 sloot hij zijn apotheek, vond een distributeur en focuste volledig op de productie van zijn heilzame geesteskind.  Ondertussen is zijn kombucha te vinden in natuurwinkels over het hele land.
  • Stijn Van Hoestenberghe: een bioloog en ecoloog die op zoek ging naar een lekkere, voedzame vis die ons ecosysteem niet belast.  Hij vond de ultieme ecologische kweekvis die kan overleven op een vegetarisch dieet: de Omegabaars.
  • Raf Cammaer: misomaker.  Samen met zijn vrouw startte hij tien jaar geleden omwille van gezondheidsredenen experimenten met macrobiotisch eten.  Ondertussen produceren ze in hun bedrijf Food Affairs klassiekers uit de Japanse keuken.  Rafs grootste passie is miso: een pasta van sojabonen en zout met een diepe smaak.  Je hebt miso op basis van rijst of gerst.  Samen met zijn vrouw drinkt hij elke morgen misosoep in plaats van koffie.  Naar verluidt een opkikker voor het immuunsysteem, gezond én gemakkelijk.
  • Rebecca Wiering & Jennifer Breaton: een ex-marketingexperte en een advocate die samen een nieuwe carrière als zeewierboerinnen begonnen.  Zeewaar heet hun bedrijf, de eerste wierplantage van Nederland waar op een duurzame, ecologische manier zeewier wordt geteeld.  Hun ‘boerderij’ hangt in het water in een kleine baai aan de monding van de Oosterschelde, een natuurpark.  Ideaal afgeschermd van de Noordzee door de Oosterscheldekering en tegelijk een plek met veel deining.  Dat is ideaal, want wier danst graag.  Zeewier is goed voor mens én milieu, klinkt het eensgezind: het is een bron van vitamines, mineralen en spoorelementen zoals jodium.  Het bevat ook veel eiwitten en is dus een goede vleesvervanger.  Meststoffen of chemicaliën komen er niet aan te pas bij de twee dames: voor het kweken van hun zeewier is alleen zee en zon nodig.

Het is heerlijk lezen en bladeren in dit boek over écht eten, geproduceerd door bevlogen mensen die kiezen voor kleinschaligheid en ambacht.  En dat niet de halve wereld is rondgevlogen om op ons bord te belanden.  Zo kom je te weten wie maakt wat je eet, wat erin zit en hoe het geproduceerd of gekweekt wordt.  De auteurs wilden de kennis ook doorgeven en daarom geven ze na elk heldenverhaal een eenvoudig recept waarmee je zelf aan de slag kan.  Achteraan het boek zit ook een lijst met tips en warm aanbevolen adressen met topproducten in je eigen buurt.

 De helden van het echte eten, door Alle Dagen Honger.  Verschenen bij Luster, 272 pagina’s, 29,95  euro.

De helden van het echte eten 01 ZNOR De helden van het echte eten 02 ZNOR De helden van het echte ten 03 ZNOR