FOOD

09/10/2015 at 13:01

MARTA: derde editie van ‘de mart van ’t Stad’

MARTA 10 10Lekker, lokaal en mét een verhaal.  Drie woorden die  MARTA perfect omschrijven.  Nu zaterdag, 10 oktober, kan u voor de derde en voorlopig laatste keer dit jaar in Antwerpen terecht voor de derde editie van ‘de mart van ’t Stad’.  Een tijdelijke, fascinerende plek met lokale groenten en streekproducten.  Met de hele dag door kookdemo’s, ontmoetingen met lokale chef-koks en volop de mogelijkheid uw ecologisch verantwoorde, herbruikbare boodschappentas te vullen met al het lekkers dat er te koop is.

Op MARTA prijzen lokale en biologische boeren of verwerkers hun waren aan.  De ideale plek voor stadsbewoners om hun aankopen doen.  Of  samen eens goed te eten.  Dat kan ’s ochtends met een stevig ontbijt, met uitsluitend producten afkomstig van de marktkramers.  Of ’s avonds met het overschottendiner: wat niet verkocht werd op markt, wordt verwerkt in originele gerechten.  Bij MARTA gaat echt niets verloren: dat zie je ook in het gebruik van recuperatiemateriaal voor bijvoorbeeld standen, meubilair en verpakkingen.  Slim aangepakt.

MARTA is een initiatief van vzw Ondergrond en vzw Labeur Local.  Ze brengen met dit initiatief producten met een verhaal direct van de producent tot bij inwoners van Antwerpen die op zoek zijn naar lokale en kraakverse lekkernijen.  De inspiratie vonden ze bij de Farmers Markets die we kennen uit steden als New York.  MARTA trok de eerste edities nog door Antwerpen om zo verschillende wijken, buurten en contexten te verkennen.  In 2016 willen ze doorgroeien naar een meer frequente markt op een vaste locatie.

De organisatoren hebben nog grote dromen, zoals een overdekte boerenmarkt, workshops voor koks die met lokale producten aan de slag willen gaan, of een heuse dakboerderij.  Staan nu al in de steigers: verschillende stadsdaktuinen, -akkers en kruidentuinen.  En wat ze ook gaan doen: vruchtbare stadsbodems in kaart brengen, in een soort groene atlas.  Maar goed, first things first: MARTA, nu zaterdag, vanaf 9 uur.

MARTA 3, zaterdag 10 oktober, Suikerrui, Antwerpen. Reserveren voor het boerenontbijt via info@ondergrond.be.  Een website is er nog niet, maar alles is te volgen via de  MARTA Facebookpagina.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]