BOEKEN FOOD

25/09/2015 at 15:24

‘Julie natuurlijk’: toch niet wéér een kookboek?

Julie natuurlijkToch niet weer een kookboek?  Toch wel. En wat voor een. Julie natuurlijk – verrassend vegan en raw van Julie Van den Kerchove, ondertussen de bekendste raw foodchef van Vlaanderen.  Eerder verschenen recepten van haar hand in Elle België en kon je haar al volgen op Instagram.  En sinds ze in Californië de knepen van het vak leerde, deelt ze haar ervaringen op haar blog Julie’s Lifestyle.  Samen met haar partner Simon Matthys lanceerde ze ook een raw vegan productlijn All Good.  Enfin, ze weet en kan er wat van.

Wat is dat nu precies, vegan en raw?  Een vernieuwende keuken: plantaardig en volledig vrij van gluten, geraffineerde suikers en dierlijke melkproducten.  Wel op het menu: groenten, fruit, noten, zaden en kruiden die strikt genomen nooit boven de 50°C verhit worden, want zo behoud je het maximum aan vitaminen, mineralen en smaak.  Wie in ons klimaat af en toe nood heeft aan een verwarmende hap, kan gerust rauwe en warme gerechten – zoals gestoomde groenten of ovengebakken frietjes van zoete aardappel – met elkaar combineren.

De belangrijkste voordelen van deze levensstijl zijn volgens Julie meer energie, een stabiel en gezond gewicht, een sterker immuunsysteem en een stralende huid.  Het heeft ook een positieve invloed op je humeur.  En wie wil dat nu niet?

Klinkt allemaal veelbelovend.  Maar wie de recepten bekijkt, kan denken dat het te moeilijk is.  Uren op voorhand noten te week leggen, of ’s ochtends bananenbrood bakken, wie heeft daar tijd voor?  Wel, het is makkelijker dan het lijkt.  Want met een beetje planning en de tips van Julie – de noten zet je te week net voor je gaat slapen en het bananenbrood bak je in het weekend, want luchtdicht verpakt blijft het een week goed in de koelkast – tover je toch snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel.  Oké, een paar keer het gerecht klaarmaken helpt ook.  Oefening baart nog altijd kunst.

Het boek vermeldt bij elk gerecht hoe je het kan bewaren en voor hoelang.  Julie stelt ook alternatieve manieren van bereiden voor, als je nu toevallig een ingrediënt niet in huis hebt of bijvoorbeeld niet over een droogoven beschikt.  Minder bekende voedingswaren worden uitvoerig beschreven en minder voor de hand liggende termen uitgelegd.  Het kleinste kind kan ermee aan de slag.

Als je je deze manier van koken eigen maakt, zal je je lichaam diepgaand ontgiften, zo belooft de auteur.  En dus geef je je lichaam best wat tijd om zich aan te passen.  Take it easy is de boodschap.

Julie natuurlijk – verrassend vegan en raw.  Verschenen bij Lannoo, 192 pagina’s, 24,99 euro.
Julie’s productenlijn All Good is o.a. verkrijgbaar in Gent bij Moor&Moor en Ohne, in Antwerpen bij Story Urban Deli Shop en RAW Salad Company  en ook gewoon online.

Julie natuurlijk aardbeienijs ZNOR Julie natuurlijk bessenconfituur ZNOR Julie natuurlijk marsepeinbaletjes ZNOR Julie natuurlijk powerontbijt ZNOR Julie natuurlijk salade rode biet ZNOR Julie natuurlijk wortelsalade ZNOR