BOEKEN FOOD

10/09/2015 at 15:06

Pascale Naessens stelt zesde kookboek voor

Puur Eten dat je gelukkig maakt 2 cover ZNORPrachtig nazomerweer, een unieke locatie aan de waterkant (restaurant Off Course op Linkeroever), heerlijke hapjes, cava en wijn in overvloed: je moest al in zeer slechte stemming zijn om niet te vallen voor het nieuwe boek Puur Eten dat gelukkig maakt 2, van Pascale Naessens. ZNOR mocht zich mengen onder het selecte clubje journalisten en persoonlijke contacten van de Vlaamse foodgoeroe en zag dat het goed was. Naessens mag soms bakken kritiek krijgen, haar eetmethode staat wel als een huis. Koolhydraten meng je niet met eiwitten, zo simpel is het. En geraffineerde koolhydraten laat je best achterwege.

Simpele gezonde gerechten, maar vooral gewoon lekker

Tien schijnbaar kerngezonde en slanke getuigen stonden aan haar zijde te stralen, drie vertelden daadwerkelijk hun verhaal aan Paul Jambers. De resultaten zijn soms spectaculair te noemen. Men spreekt van 15 tot 30 kilo gewichtsverlies, meer energie en vooral: minder gezondheidsklachten. Iemand voerde zelfs het verhaal op van een suikerzieke die geen insuline meer hoeft te spuiten. Ook artsen en andere mensen uit de medische wereld worden steeds meer fan. De formule die Naessens uitdokterde is dan ook ingenieus: simpele gerechten (nooit meer dan een handvol ingrediënten), bij velen weldadig voor de gezondheid en het gewicht, en vooral: gewoon lekker. Dat alles overgoten met een doordachte marketingstrategie die puurheid, een terugkeer naar de natuur en authenticiteit ademt.

En wat staat er dan in het nieuwe boek?

Veel uit het water, van paling tot garnaal, van kreeft tot zeekraal. Naessens surft ook mee op hedendaagse hypes die we bijvoorbeeld bij het frisse Britse kookduo Hemsley & Hemsley zien: bloemkoolpuree en een integrale bloemkool in de oven, groenekoolchips, groentenlasagna, gefermenteerde groenten, glutenvrije cake en brownie. Verrassend voor ons waren ook de chips van nori. Her en der zien we gerechtjes uit Naessens’ eerdere boeken terugkeren, maar dan net met een andere twist. Dat is dan ook het enige punt van kritiek dat we voorlopig kunnen geven: voor wie de reeks boeken van Pascale Naessens goed kent, wordt er soms wat te veel herkauwd. Maar er staat genoeg in dit nieuwe boek om alweer een pak Vlamingen te verleiden tot gezonder eten. En dat is toch een hele verdienste, als je ziet wat voor rommel de gemiddelde westerling achter de kiezen steekt.

Puur eten dat je gelukkig maakt 2′, Pascale Naessens, Uitgeverij Lannoo, 208 pagina’s, 24,99 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide'”]