FOOD

22/07/2015 at 14:44

De geheimen van Ferran Adrià en El Bulli

El Bulli zw ZNORIn 2011 sloot de bekende Catalaanse topchef Ferran Adrià zijn restaurant, El Bulli, om zich nog uitsluitend toe te leggen op zijn creatieve kooklab, waar ze met 70 werknemers zijn ondertussen. Drie Michelinsterren had El Bulli, absolute wereldtop, en onder andere vermaard voor de moleculaire keuken. Maar niet alleen daarvoor: zowat elke creatie was er onuitgegeven, zo nieuw en verrassend als wat.

Hoe deed de topchef dat? Hoe ging hij tewerk gedurende het halfjaar dat het restaurant telkens sloot, om nieuwe gerechten te bedenken? In de documentaire El Bulli. Cooking in progress legt hij het uit, en toont hij het. Ferran Adrià: “Op dit niveau heeft het niet zozeer met smaken te maken, die moeten sowieso uitstekend zijn, maar met creativiteit, met inspelen op het emotionele ook, dat aspect wordt almaar belangrijker. Hoe creëer je het perfecte menu, in élke schotel? Door te experimenteren, te proberen, jezelf nooit te herhalen. Kortom: hoe meer verbijstering bij het zien en proeven van een bord, hoe beter.”

Gereon Wetzel draaide hierover de documentaire El Bulli. Cooking in progress. Tip: vanavond 22 juli 2015 te zien op NPO2, van 23.25 tot 01.15 uur.