FOOD

17/02/2015 at 10:47

Brusselse Amerikaan beste jonge kok van Benelux

Alex Joseph portret ZNORIn juni 2009 kwam hij drie maanden op stage naar Brussel, en bleef hier plakken. Bijna zes jaar later kozen onder anderen Kobe Desramaults (In de Wulf), David Martin (La Paix) en Sergio Herman (The Jane) de Amerikaan Alex Joseph (°1985, Californië) tot de beste jonge chef van de Benelux. Waarmee hij ander aanstormend talent als Alex Verhoeven (Fleur de Sel, Kasterlee), Davy De Pourcq (Volta, Gent), Frederic Bruneel (Kok au Vin, Brugge), Jo Grootaers (Altermezzo, Tongeren) achter zich liet. Of een peer stoofde, om het culinair uit te drukken.

Alex Joseph 1 ZNORFruit, groenten en evenwichtige voeding zijn trouwens de favoriete ingrediënten bij Rouge Tomate aan de Brusselse Louisalaan, waar Alex Joseph de keuken dirigeert. Voor deze wedstrijd leefde hij zich uit op een konijn, dat hij op het bord toverde met aardappelpuree, seizoensgroenten, paarse mosterd en wilde, gepekelde uien. Indrukwekkend volgens de jury, omdat weinig chefs zich nog willen en kunnen bezighouden met het eigenhandig versnijden van een konijn, waardoor dit gerecht toch makkelijk drie uur kost om te bereiden.

Kobe Desramaults: “Alex Joseph heeft ons getoond dat hij een echte chef is. Hij heeft een volledig konijn versneden, op ambachtelijke wijze. Daar heb je lef voor nodig.” David Martin daarover: “Thuis eten de mensen nog wel konijn, maar op restaurant vind je bijna geen chefs meer die het klaarmaken, net omdat het zo moeilijk is.” Juryvoorzitter Sergio Herman bevestigt: “We geloven unaniem in Alex Joseph om de Benelux te verdedigen tijdens de wereldfinale in Milaan, in juni. Hij heeft de vaardigheden, het vakmanschap en is een ongelooflijk harde werker. Een potentieel groot talent met veel begeestering voor het vak.”