FOOD

15/02/2015 at 10:09

De lekkerste pilsbieren in blik

Pils in blikJa, ik heb wel eens met compassie gekeken naar mannen aan de kassa van Delhaize, met alleen maar pils van het budgetmerk 365 op de band. Die ze betaalden met wat kleingeld, net genoeg voor zes blikjes.

En wat blijkt nu, na een blinde smaaktest? De lekkerste blikjes zijn die van.. 365! Op de tweede plaats nog een goedkoop merk: Karlsquell van Aldi. En op drie pas het eerste ‘echte merk’: Maes.

Uit de complete rangschikking blijkt ook het grote prijsverschil met de merkbieren:

  1. 365 van Delhaize: 0,88 euro/liter
  2. Karlsquell van Aldi: 0,97 euro/liter (+10% duurder)
  3. Maes van Alken-Maes: 1,94 euro/liter (+120% duurder)
  4. Jupiler van AB Inbev: 2,16 euro/liter (+145% duurder)
  5. Cara van Colruyt: 0,88 euro/liter

De grote merken zullen aanhalen dat er wat betere ingrediënten zitten in hun bieren, of wat meer alcohol. Voor meer alcohol betalen ze inderdaad meer accijnzen, maar veel is dat nu ook weer niet. En is een bier dat lekkerder smaakt met minder alcohol niet sowieso beter? Wat er vooral in de prijs van de merkbieren zit allicht: een veel grotere dosis marketing, en grotere winstmarges, dat ook.

Nog iets, wat de schijnbaar verrassende rangschikking verklaart: budgetmerken brouwen die pils natuurlijk niet zelf. Ze worden vaak geproduceerd in kleine Belgische brouwerijen waar ze het vak kennen, en waar ze misschien nog wat dichter bij het eindproduct staan dan de massaproducenten. Zoals Van Roy, Bosteels, Riva en Martens. Ja, ook Duits klinkende bieren als Karsquell worden er gebrouwen. En Alken-Maes leverde al Cara pils aan Colruyt, trouwens. Al maken ze daar geen reclame voor.

Enfin, voortaan kijk ik met andere ogen naar gasten die een sixpack 365 op de rolband leggen. Want die mannen weten waarom.

– –

Meer over de smaaktest met 100 proefpersonen en extra informatie over bier in blik op de webpagina’s van De Inspecteurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mannen weten waarom