BOEKEN FOOD FOTO

28/12/2014 at 11:31

Barak Friture: op zoek naar de verloren friet

Betrouwbaar baken bij opstekende honger in de nacht. Koudevoetenrestaurant bij uitstek voor de vluchtige hap. De Belgische frituur verdient ons respect. Talloos zijn de odes aan de gebakken aardappelstaafjes en hun goudgele vetjasje. Daar voegt freelancefotograaf Jesse Willems met Barak Friture nu zijn gloedvol eerbetoon aan toe. Willems dokkerde ongeveer  één jaar langs Belgische wegen om het aan sneltempo verdwijnende cultureel erfgoed vast te leggen. Want de frietkotjes krijgen het hard te verduren met hun ‘imagoverlagend’ voorkomen. En ook de uitbaters, genre Leona en Clara, haken steeds sneller af. Gelukkig springt de ‘frietchinees’ in het gat. Jesse Willems weet in Barak Friture pakkend de schone banaliteit van de frituur – van ‘huikfartype’ tot ‘barakske’ – te vangen. Tot het odeur van een verse puntzak je bijna in de neus kringelt, mede dankzij het prettige voorwoord van Paul de Moor. Zie ook deze column van blogger Guido Everaert over het boek en het fenomeen.

Jesse Willems, voorwoord Paul de Moor, Barak Friture, uitgeverij Luster, 21,90 euro

Lo Res Barak Friture-11BF1Lo Res Barak Friture-3

 

Lo Res Barak Friture-28[foto’s Jesse Willems]

 

 

 

 

 

 

 

BF