Gezonde shakes zijn in, en die met superfoods zijn dat nog meer. Ellemieke Vermolen – mevrouw Sergio Herman – schreef er een handig boekje over: Happy Shake, uitgegeven bij Minestrone. Daarin geeft ze tientallen recepten prijs, handig gerangschikt volgens wat ze voor u moeten doen: detoxen, weerstand verhogen, energie geven, huid doen stralen, gezond ontbijten, u beter doen sporten of de kinderen plezieren.
Of die superfoods nu echt broodnodig zijn weten we niet. Zijzelf heeft ook geen sluitend bewijs schrijft ze, er zou nog niet zoveel onderzoek naar gevoerd zijn, en je overdrijft er sowieso best niet mee. Maar bon, dat doe je met pakweg chilipoeder ook niet. En velen voelen zich er beter mee, gezonder, fitter. Zelfs al zou het effect voornamelijk in je hoofd ontstaan: het is het resultaat dat telt. Het proberen waard, me dunkt.
Sommige van die superfoods zijn wel duur, omdat ze biologisch geteeld worden, maar ook omdat ze van erg ver moeten komen. Uit het Peruaanse Andesgebergte bijvoorbeeld, of uit Tibet. Voor wie de ecologische voetafdruk belangrijk vindt of op de kleintjes let, heeft Ellemieke ook een oplossing: laat ze gewoon weg, de recepten zijn ook perfect bruikbaar zonder. Of ook een idee, dat sowieso top is: gebruik supergroenten, -fruit en -noten uit eigen streek. Zoals broccoli, rode biet, boerenkool, selder, spinazie, frambozen, blauwe bessen, zonnebloem- of pompoenpitten, walnoten. Voilà, weg excuus, shaken allemaal!