BOEKEN FOOD

12/10/2014 at 15:03

Koffie & boeken in Antwerpse Buchbar

Het Antwerpse Zuid is een hippe literaire hotspot rijker. Actrice Kim Hertogs opende er onlangs haar Buchbar. Maar wie een link zou vermoeden, met de Nederlandse bibliofiel-schrijver Boudewijn Büch heeft het mis. Hertogs (32) –  die onder meer te zien was in Code 37, Aspe en Zone Stad – opende een zaak waarin boeken en koffie een liaison aangaan. Ze importeerde het idee uit Berlijn, vandaar ook de Duitse naam. In De Morgen zegt ze daarover: “Alles is mogelijk in Berlijn. Je vindt er de zotste concepten en combinaties, winkeltjes die je in Antwerpen niet vindt. Ze slagen er ook in om dat betaalbaar te houden, op maat van jonge en creatieve mensen.” Maar helemaal nieuw in Vlaanderen is het concept natuurlijk niet: in Mechelen combineert Johan Vandenbroucke bijvoorbeeld al een hele poos zijn ruime boekhandel met een uitgebreide koffiebar.

Onalledaagse boeken

Hertogs mikt in de Buchbar op onalledaagse boeken die je niet “in de Standaard Boekhandel of Carrefour kan vinden: “Ik wil vooral mijn lievelingsboeken en de oude klassiekers aanbieden”, zegt ze in de Gazet van Antwerpen. “De uitgeverijen hebben heel wat boeken van onder het stof gehaald voor mij, maar net dat zal de charme van de zaak bepalen. Het werk van Arthur Rimbaud vind ik bijvoorbeeld prachtig.” Ook onorthodoxe fotoboeken behoren tot het uitgekiende aanbod. Er zijn ook lijstjes met “de lievelingsboeken van een bekende – of minder bekende – boekenfan” en een door de eigenares eigenhandig geselecteerde reeks favorieten, oude klassiekers en theaterteksten. Sommige van die theaterteksten liet Kim zelfs speciaal voor haar shop in gedrukte vorm uitgeven.

Uitgebreid koffie-assortiment

Knack Weekend weet te melden dat er in de Buchbar ook lezingen en boekvoorstellingen zullen plaatsvinden. Hertogs wil met haar zaak af van het cliché van een stoffige boekenwinkel en zoekt aansluiting bij een nieuwe generatie boekhandelaren zoals Wouter Cajot van ’t Stad Leest. De ruimte is open en licht met veel wit en natuurlijke materialen, Scandinavisch van tint. Veel werk is ook gemaakt van een uitgepuurd koffie-assortiment.  Koffiebrouwers van dienst zijn Jens Oris van Normocoffeeroasters en Wouter De Bakker van Terrovin. Ook kan je er homemade of biologische sapjes krijgen en de soepen en taart worden eveneens thuis bereid. Buchbar gaat er prat op te werken met seizoens- en streekproducten.

De Buchbar bevindt zich aan de Scheldestraat 79 te Antwerpen en is dagelijks open van 9 tot 19 uur (behalve maandag) en in het weekend van 11u tot 20u. Gesloten op maandag. [foto’s Dennis Ravays, FB-pagina Buchbar]

Buchbar4

 

 

 

 

 

 

BuchbarDennisRavays1 BuchbaRé Buchbar3