FOOD

30/09/2014 at 13:00

Na mosterd en cuberdons: nu ook Gentse sneeuwballen

Larmuseau sneeuwballen ZNOR 10Opnieuw gelanceerd in Gent, vanochtend: de sneeuwballen van Larmuseau. Net iets meer dan 100 jaar geleden voor het eerst op de markt gebracht, ten tijde van de Wereldtentoonstelling. Als antwoord op de dure chocoladetruffels, die de gewone man niet kon betalen. Daarom bedacht August Larmuseau deze variant, op basis van stroop, met maar een dun – en dus betaalbaar – laagje chocolade. En bestrooid met poedersuiker. Daaraan danken de sneeuwballen uiteraard ook hun naam. Al refereert die ook aan het krakende geluid die ze maken als je erin bijt, net als het kraken van verse sneeuw.

En hoe smaakt dat nu? Wel, onze eerste indruk: écht lekker. Precies dàt dacht ook marketingstudent Tanguy Serraes (°1991) toen hij ze voor het eerst proefde. En vervolgens besloot de handel over te nemen van Johnny Larmuseau, kleinzoon van August. Die verklapte hem het geheime recept, iets waaraan de jonge ondernemer zeker niet zal raken. Maar voor het overige laat hij wel een frisse wind waaien door de hele aanpak: professionele herlancering, nieuwe huisstijl, nieuwe verpakkingen, nieuwe website ook. De verkoopperiode blijft wel zoals ze was: alleen in de wintermaanden, van september tot maart, bij bakkers, delicatessenzaken en op markten.

Burgemeester Daniël Termont over de verse sneeuwballen: “We hadden al mosterd van Tierenteyn, en ook cuberdons, daar is zelfs een oorlog van gekomen. Maar bon, als er ook een concurrent voor dit product zou bijkomen, dan gaan we niet zo raar opkijken, sneeuwbalgevechten zijn er altijd al geweest.” Enfin, zover is het nog lang niet, en in elk geval zullen de sneeuwballen van Larmuseau altijd de meest oorspronkelijke zijn. Ambachtelijk geproduceerd en ingepakt, te koop per doosje van 18 stuks, voor 4,90 euro.