FOOD MILIEU

01/09/2014 at 15:18

Biowijn: genieten zonder sulfieten?

Veel mensen denken dat biowijnen 100% natuurlijk zijn. Druiven gekweekt zonder sproeimiddelen, geen toegevoegde chemicaliën, alles puur natuur.

Fout, zo leren we uit een artikel in het laatste nummer van Test-Aankoop. De term ‘bio’ slaat alleen op het kweekproces. Dus inderdaad geen sproeimiddelen en zo. Maar na de pluk geldt gewoon de Europese regelgeving, ook voor het toevoegen van sulfiet. Op dat vlak is er geen verschil tussen klassiek geproduceerde wijn en biowijn. En dus mag er tot 260 mg sulfiet per liter toegevoegd worden, voor zoete wijnen als Sauternes zelfs tot 400 mg/liter.

Waarom producenten dat doen? Omdat ze zo bacteriën en gisten het leven zuur maken. En omdat sulfiet oxidatie tegengaat, waardoor wijnen langer zonder problemen bewaren. Maar er zijn ook nadelen. Sommige mensen hebben al eens last van hoofdpijn of misselijkheid. Vijf procent van de astmalijders zouden kortademig worden bij wijn met te veel sulfiet. En lever- en nierpatiënten moeten het additief ook vermijden. Al drinken ze sowieso best wat minder wijn allicht.

Kan het dan niet zonder?

Helemaal zonder bestaat niet. Want via de natuurlijke gisting ontstaat er altijd wat sulfiet bij wijn maken.  Maar het is wél mogelijk geen sulfieten toe te voegen. Zolang de wijn onder 16° C bewaard en vervoerd wordt, is hij even lang houdbaar als alle andere. En wijn zonder toegevoegd sulfiet blokkeert de natuurlijke aroma’s niet. Daarom noemen ze het in Frankrijk ‘vin libre‘, dat zegt het helemaal.

Delhaize-inkoper Stefaan Wouters nuanceerde in Het Nieuwsblad ooit het gezondheidsaspect, maar voegde er meteen een andere troef aan toe: “Ach, dat sulfiet is slechts één zaak, want geef toe, er zijn slechts weinig mensen die op minuscule dosissen sulfiet allergisch reageren. Wat mij vooral interesseert is het totaalplaatje want weet dat wijn zonder toevoeging van sulfieten enkel kan gemaakt worden wanneer de druiven van onberispelijke kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven dus.”

En wijnkenner Alain Boeykens oordeelde in hetzelfde Nieuwbladartikel als volgt over de Teillery Cabernet Sauvignon 2013, een rode wijn zonder toegevoegde sulfiet, die u voor 7,99 bij Delhaize vindt: “Toegegeven, héél erg lekker want voor het eerst geven we graag vijf sterren aan een sulfietvrije wijn. Een primeur! Erg smakelijke en goed rijpe cabernet sauvignondruiven in het glas, intens paars getint, guitig geurend naar zwart fruit, smeuïge cassis en kers, fruit van kop tot staart in de mond, excellente frisheid, goed gevarieerd en prima gedoseerde alcohol. Op-en-top zomerse wijn, niet om weg te leggen maar wel om royaal te schenken, liefst een tikkeltje gekoeld, bij allerhande grillades.”

Het kan dus zonder sulfiet, en is nog lekker ook. Gezondheid!

 

Teillery Cabernet Sauvignon BioTeillery Cabernet Sauvignon Bio