ARCHITECTUUR BOEKEN DESIGN FOOD MODE

27/08/2014 at 19:30

The Bright Side of Belgium: kloeke liefdesverklaring

bright_side

Het door velen al doodverklaarde België is springlevender dan ooit. Zeker in boekvorm. Er blijven maar publicaties, catalogi en kijkwerken verschijnen waarin de Belgitude op de hielen wordt gezeten. Kijk maar naar het recente onverhoedse succes van Bazaar België van Klara-producer Claude Blondeel, België voor beginners van Bert Kruismans of Van Istendaels en Barnards België-geschiedenis voor kinderen. Menzo-journalist Stijn Vanderhaeghe waagde zich onlangs ook aan een opfrissing van onze tricolore kennis, met De geschiedenis van België in 100 objecten, figuren en momenten.

Glossy ode aan België

Nu is er opnieuw een stevig boekwerk gelanceerd dat de lof zingt van de rijk geschakeerde Belgische geneugten. The Bright Side of Belgium is het resultaat van een samenwerking tussen fotografen, grafische vormgevers en uitgevers Luster en Caviar. Het boek is geconcipieerd als een ondubbelzinnige liefdesverklaring aan België. Niet evident in dit tijdperk waarin de Vlaamse grafdelvers van ons complexe land maar al te graag het commando willen overnemen. “We’re just a tiny dot on the globe, but there’s a whole lot to experience in that small area of land“, luidt het in de inleiding. Sigrid Vandensavel en Hadewijch Ceulemans gieten hun trotse België-gevoel in een kloek koffietafelboek dat toch ook als gids en leidraad mag fungeren naar de spannendste, mooiste en hippe plekken, waarbij de provinciale hoofdsteden rijkelijk in het vizier worden genomen. Maar ook de natuuurlijke rijkdommen en de traditionelere bezienswaardigheden komen aan bod. Er is veel aandacht besteed aan vibrerende fotografie, met werk van Joram van Holen, Diane Hendrikx en Steven Ledoux. En de geritmeerde vormgeving, van de hand van Sanny Winters en Tim Oeyen, laat toe erg prettig door het boek te navigeren. Elk hoofdstuk bestrijkt dezelfde thema’s – architectuur, parken, pleinen, kunst, cultuur, shopping, voeding en accomodatie – en is aangelengd met ‘outside the city’-selectie. Shoppingplezier, gastronomische schuilplaatsen, mode en design krijgen een prominente plaats, dat spreekt. Moedig ook om het niet al te florissante Charleroi – waar een stadsbezoek je niet steeds vrolijk maakt – toch op te nemen. ‘Belgian Berlin’, zo noemen de samenstellers de Borinagestad nogal voortvarend. Nou ja, de wens is soms de vader van de gedachte. Het Musée de la Photographie en Charleroi Danses blijven niet onopgemerkt, uiteraard. Zeker is dat het tij er langzaam aan het keren is. Sympathiek is ongetwijfeld dat het boek de Waalse regio bijna evenredig ruimte geeft én er een paar verborgen parels worden opgedolven.

Aan de oppervlakte

Je vraagt je wel af wie zo’n volumineuze gids met zich mee gaat sjouwen op trektocht of op citytrip door België. Denkbaar is dan ook dat dit boek vooral bedoeld is als fraai relatiegeschenk voor expats en bedrijven én om thuis gezapig in te snuisteren. Een kritisch toontje moet je niet verwachten en soms blijven de auteurs wel behoorlijk aan de oppervlakte. In dit soort boeken is vanzelfsprekend geen plaats voor theorievorming over de Belgitude. Over Antwerpen luidt het bijvoorbeeld zuinigjes dat “it is the largest city in Flanders, but even so, it still has a certain charm and simplicity“. And “it is a safe environment.” Het boek bevat kriskras ook een paar langere interviews met lieden als kunstenaars Koen Vanmechelen, architect Paul Robbrecht, de Gentse foodie Jason Blanckaert, Dansaertstraat-pionier Sonja Noël e tutti quanti.  Ook hier wordt wel eens uit een voorspelbaar vaatje getapt: Axel Vervoordt en A.F. Vandevorst, zijn die stilaan niet stuk geïnterviewd? Maar niet getreurd: dit boek is keurig en liefdevol werk, dat de vinger aan de pols houdt van de locaties waar het bougeert. Zelfs het alom bejubelde restaurant The Jane van Sergio Herman (in het Antwerpse Groen Kwartier) heeft al een vooraanstaande plek gekregen. En o ja, ook de intussen vertrouwde maar immer wonderlijke lingeriesetjes van La Fille d’O worden aan de België-newbies gepresenteerd.

Op de BOA-blog lees je een uitgebreid interview met auteurs Hadewijch Ceulemans en Sigrid Vandensavel, waarin ze tekst en uitleg geven bij de totstandkoming van ‘The Bright Side of Belgium‘.

The Bright Side of Belgium is enkel beschikbaar in het Engels bij Uitgeverij Luster/Caviar, telt 528 pagina’s en kost 39,95 euro.

 

The Bright Side of Belgium 10

The Bright Side of Belgium 7

The Bright Side of Belgium 2