DESIGN FOOD

03/08/2014 at 12:48

De Noren weten waarom

Wilfa Svart PrecisionNespresso verkoopt zijn koffie met George Clooney. En de Noren van Wilfa? Die verkopen hun koffiezetters met rationele argumenten. Dat vinden we een erg verfrissende techniek, die getuigt van respect voor de echte koffiedrinker. En koffiedrinkers, dat zijn die Noren wel, bijna 10 liter per kop per jaar. Alleen Finnen doen het beter, 12 liter. België staat op nummer acht, met bijna 7.

Maar goed, terug naar de Wilfa Svart Presisjon. De koffiezetmachine waarover is nagedacht. Twee jaar lang zelfs.  Omdat barista Tim Wendelboe en het designteam vooral heel lekkere koffie wilden. En omdat ze vinden dat het gelukt is, willen ze ook vertellen wat er zo anders is aan hun toestel. De Noren – en u nu ook – mogen weten waarom.

Wilfa Svart PresisjonLekkere koffie begint bij zuiver water. Maar wat doen de meeste mensen? Ze gebruiken hun koffiekan om de machine  te vullen. En die bevat vaak onzuiverheden of restjes van een vorig brouwsel. Daarom heeft de Wilfa een afneembaar reservoir, waardoor de kan blijft waar ze thuishoort: onder de filter.

Ook heel belangrijk: een watertemperatuur tussen 92 en 96 graden Celsius. En wel zo snel mogelijk. Daarop werkten ze heel hard. Al na enkele seconden bereikt dit toestel die ideale temperatuur, en dat is véél sneller dan de doordeweekse Krups of Philips.

Wilfa Svart Precision 4Onderaan de filterhouder zit een schuifknop. Om zelf het debiet te regelen, of om het water eerst een tijdje ‘op te houden’, zodat het meer aroma uit de gemalen koffie onttrekt. Waarom die regelaar zo belangrijk is? Omdat het water er bij een beperkt aantal tassen anders te snel doorloopt. Dankzij de regelknop smaken twee tassen even lekker als tien. En zodra het werk erop zit, pompt de machine de laatste druppels water uit de leidingen. Want die zorgen anders voor een metaalsmaak bij een volgend brouwsel.

Nog slim: de filterhouder is dubbelwandig. Daardoor blijft de ideale temperatuur langer behouden. Ook handig: op het waterreservoir staat hoeveel gram koffie je best gebruikt bij welke hoeveelheid water. En onderaan het deksel van de koffiekan zit een ‘mengstaaf’, die de laatst gebrouwen koffie mengt met wat er al in de pot zat. Wat een oog voor detail, die Noren.

Wilfa Svart PresisjonOndanks al dat denkwerk zijn ze de vorm niet vergeten. Het strakke design won al verschillende awards, en is perfect om jarenlang het aanrecht te sieren. Dat mag wel, want de prijs is minder minimalistisch, zowat 375 euro. Maar dan moet je Clooney’s capsules niet meer kopen, wat op termijn goedkoper uitkomt. En o ja: de filterhouder kan er helemaal uit, waardoor je er ook gewoon water mee kan opwarmen, voor een kop thee of zo. Nog een argument, ha.