BOEKEN FOOD

02/07/2014 at 17:07

Waar naartoe voor het betere glas?

Met dit stralende weer niets leuker dan te schrijven over Must Drink, het nieuwe boek van foodie Luc Hoornaert en fotograaf Kris Vlegels. Een handige gids voor wie dorstig is, met de betere adressen in Vlaanderen en Brussel. Van aparte koffiehuizen tot hippe cocktailbars waar je alleen na reserveren binnenkomt. Telkens geeft de auteur ook zijn ‘must drink’, dé drank die je er best bestelt.

Zo vraag je in de Gentse Zenon een Normandie, dat is Picon met Cointreau en Dubbel van Westmalle. Een andere tip is Copa Cava in Antwerpen, waar je – de naam zegt het uiteraard – allerlei soorten heerlijke cava degusteert. Vooral ook artisanale, die haast nooit op tafel komt in een ander café. Het boek leidt je ook naar op het eerste gezicht vreemde combinaties, zoals in de Marmod: daar kan je een glas drinken combineren met kleren kopen. Of andersom, zo je wil.

Is dit een perfecte uitgave, dé ultieme cafébijbel? Nee, daarvoor is hij niet volledig genoeg. Hij belicht vooral gelegenheden in Brussel (39), Antwerpen (28) en Gent (20). Voor heel Vlaams-Brabant bijvoorbeeld zijn er maar vier besprekingen,  waarvan amper twee in bierstad Leuven. Dat is net evenveel – of even weinig – als in Hasselt. De bijbehorende app die je helpt cafés te vinden, draait alleen op iPhones, niet op Android-gsm’s. En ook de taal kan scherper en gevarieerder, soms lees je hetzelfde woord – genre ‘cosy’ – twee keer in één kort stukje. Maar soit, daar gaat het uiteindelijk niet om. We ontdekten in het boek adressen die we nog niet kenden, zelfs in onze eigen stad. Wat ons zin doet krijgen om de fiets op te springen en ze te gaan verkennen, en wel nu meteen.

Must Drink, uitgegeven bij Lannoo, 256 pagina’s, 24,99 euro.

Zenon Must Drink Marmod Copa Cava