FOOD

11/05/2014 at 10:18

Halifax bekroond voor Oostenrijkse wijnen

Gisteren werd Gasthof Halifax uit Astene/Deinze uitgeroepen tot ‘Ambassador of the Year‘ voor de Oostenrijkse wijnen op de kaart. Deze erkenning valt elk jaar maar één restaurant te beurt, wereldwijd. Vincent Vergracht en An Vanthemsche kregen de trofee van de managing director van de Oostenrijkse Premium Estates-organisatie, Andreas Wickhoff. Deze expert is een van de weinige Oostenrijkse Masters of Wine, afgestudeerd aan het prestigieuze Londense Institute of Masters of Wine.

Halifax, met een ronduit prachtig uitzicht op de Leie, zet sinds enkele jaren een ruim gamma Oostenrijkse wijnen op de kaart en verdedigt die keuze bij de klanten.  Vincent Vergracht : “Oostenrijkse wijnen hebben sinds hun crisis jaren geleden een enorme sprong gemaakt. Misschien staan ze net door de zware crisis destijds  nu aan de top. Ze zijn er minder conservatief dan in vele Franse streken. En de prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. Zodat lekkere wijn drinken ook op restaurant goed haalbaar blijft.”

De wijnbouwers Gernot Heinrich en Alexander Sattler die de trofee mee kwamen overhandigen, beamen dit: “We werken toekomstgericht. We zijn bijvoorbeeld volop bezig met biodynamische wijnbouw. Dat is wel arbeidsintensiever, en we moeten meer vooruitdenken, maar het loont. Het is veel beter voor het milieu, en de extra kost qua arbeidsuren, wordt gecompenseerd door minder uitgaven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Daar hebben we een goed gevoel bij. We merken ook dat steeds meer consumenten belang hechten aan deze gezonde manier van wijnbouw, het is de toekomst.”

De vaak frisse, zuivere, goed gebalanceerde wijnen – zowel wit als rood – vallen ook in België goed in de smaak. Andreas Wickhoff: “Als we rekening houden met de grootte van het land, staat België op de derde plaats. Zweden en Finland staan op plaats een en twee. Andere prima exportlanden zijn Denemarken, Duitsland, Zwitserland en de US. In totaal voeren we uit naar zo’n 40-tal landen.”

Tip voor wie eens wil praten met Andreas Wickhoff, Gernot Heinrich & Alexander Sattler en wijnen wil degusteren van de zes Oostenrijkse ‘premium estates’: dit kan vandaag zondag 11 mei nog tot 17 uur bij Leirovins in Wetteren.

Halifax Ambassador of the Year award

Peter Leirens, Gernot Heinrich, Vincent Vergracht, Andreas Wickhoff, Alexander Sattler