BOEKEN HART

03/02/2014 at 19:52

‘In therapie’ van Irvin D. Yalom: bespied de psychiater

In Therapie van Irvin D. YalomHij werd bekend met ‘Nietzsches tranen’ (1991) en is ondertussen één van de belangrijkste psychiaters ter wereld. Daarom durven we zijn nieuwe boek (verschijnt 20 februari) nu al met een gerust hart aanraden. ‘In therapie‘ van Irvin D. Yalom laat u ongegeneerd meegluren in zijn kabinet. Aan het woord is Ginny Elkin, een jonge, getalenteerde schrijfster die door andere psychiaters wordt bestempeld als schizoïde. Yalom en Elkin schrijven na elke sessie een verslag. Het resultaat is een intrigerend tweegesprek. 

Voor wie zolang niet kan wachten, alvast een amuse-gueule van Yalom: ‘Als ik een cliënt in behandeling krijg, is een van de eerste dingen waar ik naar kijk hoe zijn leven ‘bemensd’ is: hoe zijn z’n contacten met familie, vrienden, collega’s? Als mijn cliënten te weinig mensen zien of onbevredigende contacten hebben, help ik ze hun leven beter te bemensen. Ieder mens heeft het nodig om op dagelijkse basis plezierig met anderen om te gaan. Niemand gedijt goed in isolement.’

‘In therapie: beschouwingen van psychiater en patiënt’, Irvin D. Yalom & Ginny Elkin, Uitgeverij Balans, 2014.