BOEKEN

12/11/2013 at 08:58

De chick is nu een cougar

bridgetBridget Jones is terug, met een derde boek, en ondertussen wordt ook aan een derde film gewerkt. De plottwist van ‘Mad about the boy’ deed vele Britse fans in toorn ontsteken: de ideale man die ze na een hele queeste had gevonden (Mark Darcy) blijkt te zijn gestorven  in Darfur – weg rozengeur en maneschijn, weg mierzoet wegzakken in het droomhuwelijk. Storend voor wie een smeuïge portie romantiek verwacht, maar wel een vondst waar auteur Helen Fielding niet onderuit kon: de essentie van deze anti-heldin zit immers in haar smachtende zoektocht én dit droomhuwelijk zou nooit op een sisser kunnen zijn afgelopen (een scheiding was dus geen optie).

Wat krijg je dus: een ietwat bedenkelijke fast-forward naar een Bridget Jones die 51 is (waarom moest ze nu zo pardoes een cougar worden?), en de alleenstaande moeder van twee kinderen. Echter: nog steeds even onzeker, al te zelfkritisch, aandoenlijk in al haar onhandigheid, obsessief bezig met het temmen van de kilo’s, niet vies van een glas wijn en tja, te apart om vlotjes in haar sociale omgeving mee te draaien. Het levert weerom chicklit op met een lekkere rotvaart, Fielding is haar zin voor humor niet verleerd, de situaties en personages zijn nog steeds uit het leven gegrepen.

Erg herkenbaar en dus wellicht troostend voor velen, maar ze blijft al te vaak hangen in dezelfde grapjes. Na de zoveelste nachtelijke kots- en kakbeurt van de kinderen heb je het wel gehad. En die ontelbare pagina’s over een luizenplaag bewijzen bijna een gebrek aan vindingrijkheid.  Het zal uit het vierde boek moeten blijken of er ondertussen toch  niet een soort Bridget-Jonesmoeheid is opgetreden. Benieuwd, maar met een zekere argwaan.