BOEKEN HART

11/10/2013 at 18:42

Opgebrand, en dan?

Het lijkt wel de nieuwe hype, de meest modieuze problematiek van het moment: burn-out. En vooral: bij veel jongere mensen dan we gewoon zijn. Vitale dertigers en veertigers. Er is journalist Maarten De Gendt, die hieromtrent nauwgezet een blog bijhoudt, en er was deze week Erika Van Tielen, die het in een opiniestuk in De Morgen zelfs had over een burn-outboom. Dat klopt ook, als je de cijfers bekijkt: depressies en burn-outs zouden de sterkste stijgers zijn onder de psychische aandoeningen.

Luk Dewulf reageert vandaag op de verzuchtingen van Van Tielen met een sterke brief in De Morgen. Hij is ook samen met Guido Vangronsveld de auteur van ‘Help! Mijn batterijen lopen leeg’, een boek waarin je burn-out leert herkennen en voorkomen. Zij hameren erop: “Burn-out is niet het probleem van één persoon. Het ontstaat vaak in relatie met anderen. Je zult als organisatie dus nooit meer kunnen zeggen dat iemand met een burn-out thuiszit, zonder je hier deels medeverantwoordelijk voor te voelen.” De oplossing? Voluit kiezen voor je talenten. Want ‘Als je veel doet waar je goed in bent, dan laden je batterijen op.’

Ook carrièrecoach Katrin Van de Water trekt resoluut deze kaart. Zij begeleidt met ‘Passion for work’ dertigers en veertigers die werk willen vinden dat bij hen past en écht voldoening geeft.

‘Help! Mijn batterijen lopen leeg’, Luk Dewulf en Guido Vangronsveld, LannooCampus, 2012.

www.passionforwork.net  testbbtre